El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va demanar ahir a la direcció del PSC, el seu antic partit, que rectifiqués i se sumés a la cadena humana per la independència organitzada per al pròxim 11 de setembre, en ple debat sobre si el seu lema ha de ser la secessió o la consulta. Quan queda menys d'un mes per a la Diada, els partits catalans que defensen l'autodeterminació i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) discuteixen si el clamor de la "Via Catalana" ha de ser la independència, com defensen els organitzadors, o si la reivindicació ha de limitar-se a la consulta d'autodeterminació perquè la participació sigui més gran, una postura per la qual s'han inclinat partits com Unió.

El Govern i CDC defensen que la cadena humana, malgrat portar per nom "Via Catalana cap a la independència", és una iniciativa integradora en què tenen cabuda tant els secessionistes com qui no ho són però sí volen una consulta.

Per això Mascarell va demanar al PSC, partit que defensa una consulta sempre que sigui legal i pactada amb el Govern espanyol, que no es quedés fora de la "Via Catalana" pel que aquesta representa, segons el seu parer, "per al futur del país a curt, mitjà i llarg termini". La direcció de Pere Navarro ja ha anunciat sense embuts que no acudirà a una mobilització que considera "irresponsable", però els sectors sobiranistes del PSC sí que es plantegen participar, cosa que acabaran de decidir en una trobada el pròxim 29 d'agost. Alguns dirigents destacats d'aquests sectors crítics amb Navarro ja van acudir a la manifestació per l'"Estat propi" del passat 11 de setembre, desoint la decisió de no assistir que havia pres la direcció del partit.

Més reaccions

Qui també va considerar ahir que la "Via Catalana" és prou "transversal" com perquè acudeixi el PSC i tots els ciutadans que defensen la consulta però no la independència és el líder d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà, ja que veu compatible el lema clarament secessionista amb què aquesta sigui "inclusiva".

Aquest debat, que centra l'actualitat política catalana i marca la 45 edició de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), va rebre ahir el rebuig d'ERC, el diputat del qual al Congrés, Joan Tardà, va considerar "estèril i bizantí" aquest intercanvi d'opinions sobre el lema de la cadena humana. "A mi això m'és absolutament igual. Són debats absolutament estèrils i bizantins. Del que es tracta és de fer de la "Via Catalana" un sinònim d'èxit perquè en aquesta mobilització ens juguem tant, tant, tant...", va dir. I va afegir en aquest sentit: "Tothom ha de saber que la ciutadania catalana es mobilitza amb un nord clar que és la llibertat del país. Tota la resta és soroll que no ajuda a res. La República no ens la portaran a casa. Existeix un conformisme de la societat catalana que ens la portaran a casa com qui reparteix pizzes".

Tardà es va pronunciar d'aquesta manera després que dilluns el vicepresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) -organitzadora de la iniciativa-, Jaume Marfany, deixés clar que tothom qui participi "serà comptat com a independentista". "A qui no vulgui ser comptat com a independentista, en principi li aconsellaria que no vingui, perquè nosaltres el comptarem com a tal. Igual que l'any passat vam comptar tots els qui van participar en la manifestació de la Diada com a independentistes", va dir Marfany.

Després d'aquestes declaracions, l'ANC va emetre un comunicat en el qual rebaixava el to i, encara que va insistir en el caràcter indubtablement independentista de la mobilització, va cridar al fet que participessin en la cadena humana totes les "diferents sensibilitats" amb les seves respectives "inquietuds polítiques, econòmiques i socials per construir junts el futur del país".