Salvament Marítim adverteix que el 80% dels rescats d'embarcacions esportives són per negligències i es podrien evitar. Petites avaries, quedar-se sense combustible o sense bateries, són algunes de les situacions amb què topen els equips de rescat. Davant d'aquestes situacions, que es donen especialment a l'estiu, Salvament demana als propietaris de les embarcacions d'esbarjo que revisin la mecànica i l'estat dels vaixells abans de salpar. Tot i que aquests serveis no es cobren als usuaris, tenen un elevat cost. En el que portem d'any, Salvament Marítim ha realitzat 137 actuacions al litoral tarragoní. Aquest dimarts Salvament i la Guàrdia Civil han fet un simulacre de rescat al Port de Tarragona.

El capità marítim de Tarragona, Óscar Villar, ha destacat que, segons les estadístiques a nivell de tot l'Estat, el 51% de les actuacions de Salvament Marítim tenen a veure amb embarcacions d'esbarjo. A la costa catalana, però, aquesta xifra es dispara fins al 90%, per la proliferació de ports i embarcacions esportives. Al litoral de la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre enguany ja porten 137 actuacions, davant les 218 realitzades l'any 2012. A més, en sis anys, l'helicòpter ha salvat la vida a 87 persones.

Villar ha lamentat que el 80% dels rescats d'embarcacions esportives amaguen un comportament negligent dels seus propietaris. Sortir sense haver revisat bé la mecànica de l'embarcació, sense prou combustible o bateries són alguns dels casos més habituals. És per aquest motiu que les autoritats insisteixen en la necessitat de sortir en condicions a la mar per evitar la despesa que suposa activar un operatiu de rescat.

Recentment, també hi ha hagut casos de pesquers que han patit vies d'aigua i s'han de treure a flotació o, alguns dels més inversemblants, el d'una parella britànica que la setmana passada no va fondejar el seu veler mentre es banyava davant la costa de Sant Carles de la Ràpita i va haver de passar 16 hores a l'aigua. Afortunadament, recorda el capità marítim de Tarragona, se'ls va poder salvar la vida.

Fins i tot, hi ha malentesos com el que es va viure diumenge a la platja d'Altafulla, al Tarragonès, en què una confusió va fer que els equips de rescat busquessin dos joves que presumptament havien desaparegut dins l'aigua, i als quals unes hores més tard la Guàrdia Civil va localitzar a l'apartament on s'allotjaven. "Nosaltres hem d'actuar igualment i vam fer el què havíem de fer perquè la vida humana no té preu", ha defensat el capità marítim de Tarragona.

Simulacre d'un vaixell enfonsat al Port de Tarragona

Garantir una bona coordinació entre els diferents efectius d'intervenció en el salvament marítim és essencial per a aconseguir que un operatiu de rescat sigui un èxit. Aquest dimarts al migdia, la Guàrdia Civil i Salvament Marítim han realitzat un exercici de salvament en un simulacre al Port de Tarragona. Un vaixell havia patit una via d'aigua i s'estava enfonsant i ha calgut rescatar a tres tripulants. Dos d'ells havien caigut al mar i han estat evacuats per la Salvamar Diphda, mentre que un tercer, que ha resultat ferit, ha hagut de ser rescatat per l'helicòpter de Salvament Marítim.

L'helicòpter ha proporcionat una bomba d'aigua a l'embarcació afectada per tal de neutralitzar la via d'aigua, però no ha estat suficient. Aleshores, una dotació de bussejadors dels GEAS de la Guàrdia Civil ha rastrejat la zona per descartar la presència de més víctimes a l'aigua. Finalment, el remolcador Punta Mayor de Salvament Marítim hauria tret el vaixell flotació i l'hauria remolcat a port, tot i que aquesta part de l'operatiu avui no s'ha posat en pràctica.