L'alcalde de Lleida, el socialista Àngel Ros, encara no ha decidit si participarà a la cadena humana que se celebrarà el proper 11 de setembre i que promou l'Assembla Nacional Catalana (ANC). Segons ha dit al programa 'L'Entrevista', de Catalunya Informació, els integrants del sector crític del PSC prendran la decisió al respecte a finals de mes. Tot i això, Ros ha admès que "el tema avança raonablement bé" i ha valorat molt positivament les declaracions de la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, en les què afirmava que el dret a decidir serà un element clau en la Diada. Ros creu que la consulta és la reivindicació de la consulta és la més compartida pels catalans.

"No hem pres cap decisió encara, però el tema està evolucionant raonablement bé". Amb aquestes paraules ha respost Àngel Ros quan se li ha preguntat per la seva participació a la Via Catalana. Ros ha deixat clar que no serà una decisió personal ni tampoc de partit, sinó que la prendran a finals de setembre els integrants de l'anomenat corrent 'crític' del PSC després d'analitzar la situació i de parlar amb els organitzadors.

L'aspecte que pot inclinar la balança d'aquests socialistes, segons Ros, és l'element en què es focalitza la reivindicació a la cadena humana. Així, s'ha mostrat partidari de centrar la manifestació en el dret a decidir i no pas en la independència. I ha argumentat que la reivindicació de la consulta és la més compartida entre els catalans. Si és així, ha comentat, "té sentit ser-hi".

En aquest sentit, Ros ha valorat molt positivament les declaracions de la presidenta de l'ANC en les què afirmava precisament que el dret a decidir serà un element clau de la Diada.

Crítiques a l'òrgan d'alcaldes

L'alcalde de Lleida s'ha mostrat molt crític amb una de les propostes que, segons 'El Periódico', prepara la direcció del PSC amb vistes a l'inici del curs polític i que no és altre que un òrgan integrat per deu alcaldes dels seus alcaldes més importants -fonamentalment de municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona- i que, segons la informació publicada, hauria de servir per donar resposta contundent als sectors més allunyats de la direcció. Ros ha afirmat que la pluralitat que hi ha a dintre del PSC sobre el projecte nacional lliga amb la pluralitat que hi ha al sí de la societat catalana i converteix el partit en el més representatiu dels catalans progressistes. I aquest paper, segons Ros, no es pot perdre.

A més, l'alcalde de Lleida ha considerat una contradicció que s'esculli a un grup d'alcaldes, que ha de ser una figura "més de pau que no de guerra", per "vigilar i criticar als crítics". Amb tot, Ros ha declarat que espera i confia que aquest òrgan no acabi creant-se i que sigui només "una serp d'estiu".