El portaveu del Govern i conseller de Presidència, Francesc Homs, ha afirmat aquest dissabte que l'executiu català encara no ha decidit de quina manera participarà en la cadena humana prevista pel proper 11 de setembre. Segons ha avançat Homs, la decisió es prendrà en la primera reunió que celebri el Govern després de les vacances d'estiu, prevista pel 27 d'agost. El portaveu ha fet aquestes declaracions als mitjans de comunicació abans de participar a l'acte inaugural de la Universitat Catalana d'Estiu, des d'on ha volgut llançar un missatge al govern espanyol. Homs ha demanat a l'executiu de Rajoy que doni un exemple de compromís amb la democràcia davant el món i avali la consulta a Catalunya.

El Govern no convoca la Via Catalana, però, des del seu punt de vista, el fet que aquesta cadena humana "vagi bé" és "positiu". Així s'ha expressat Francesc Homs, després d'avançar que la decisió sobre com hi participarà l'executiu català es prendrà en la primera reunió que mantinguin els consellers i el President després del període de vacances d'estiu, prevista pel proper 27 d'agost. Segons Homs, aquesta "expressió democràcia" que tindrà lloc l'11 de setembre ha de servir per reforçar "tot allò" que el Govern està fent.

Respecte a detalls com ara el lema de la manifestació, el portaveu i conseller s'ha mostrat partidari de buscar "punts en comú". Així, ha augurat que "totes les sensibilitats tindran cabuda".

Homs ha fet aquestes declaracions davant els mitjans de comunicació abans de participar en l'acte inaugural de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), que se celebra des d'aquest dissabte a Prada (Catalunya Nord). En aquest context, el portaveu del Govern ha sentenciat que aquest curs polític serà "històric" per a Catalunya i que venen "mesos decisius" en què es posarà a prova les institucions catalanes, la convicció democràtica i la societat catalana.

"Estem davant d'una operació democràtica de les més importants que s'han fet mai des de la perspectiva europea", ha declarat Homs en referència a la consulta. I davant aquesta, ha continuat, el govern espanyol hauria de donar "una resposta a l'alçada". Segons Homs, l'executiu de Mariano Rajoy té l'oportunitat de donar un missatge al món de compromís amb la democràcia si no posa traves a la celebració de la consulta. "Això és el que esperem des del Govern i des de la societat catalana", ha assenyalat. No obstant això, ha deixat clar que, al marge de com es manifesti la resposta del govern espanyol, el procés "no s'aturarà".