El president de la Federació d'Hosteleria de Lleida, Juan Antonio Serrano, vol fer pagar una taxa de 50 euros per travessar la frontera entre Lleida i Andorra, segons unes declaracions realitzades al diari El Segre. D'aquesta manera el president de la Federació d'Hosteleria s'emmiralla amb la proposta que el Govern espanyol està pensant d'aplicar a la frontera amb Gibraltar. "De la mateixa manera que Gibraltar beneficiaria el sector pesquer, a Catalunya hauria de destinar-se al sector turístic". De fet, aquest sector està actualment gravat amb una taxa de la Generalitat. Tots els turistes que pernoctin a Catalunya han de pagar mig euro per nit que passin a un establiment turístic. Aquesta taxa va entrar en vigor el passat 1 de novembre i, de moment, ja ha servit per recaptar 8,2 milions d'euros a Catalunya entre gener i juny. Serrano considerava que hi ha certa semblança entre la situació del sector pesquer espanyol a Gibraltar i el sector turístic i hosteler del Pirineu en relació amb Andorra, on els impostos són més baixos i tota la fiscalitat és, en definitiva, molt diferent de la catalana.

El Govern espanyol va decidir implantar una possible taxa de 50 euros al Penyal de Gibraltar després que es llancessin grans blocs de pedra al mar i s'inutilitzés els caladors, de manera que els pescadors no podien pescar i, per tant, la taxa aniria dirigida a compensar-los per les pèrdues.

Des d'aleshores, hi ha hagut llargues cues a la duana per entrar i sortir del territori anglès i queixes i més queixes dels habitants. En el cas del Principat, "des del punt de vista turístic, Andorra és un problema per al Pirineu", afirmava Serrano a El Segre. "Hi estem competint en desigualtat de condicions; el sector a Andorra té menys impostos que assumir i menys traves legislatives o normatives, com les mediambientals", va explicar Serrano.

Un repàs d'història

El president de la Federació també va fer esment en la història, i va lamentar-se que "històricament Andorra s'ha aprofitat d'aquesta situació d'avantatge". "És molt important la diferència entre pagar i no pagar impostos", va queixar-se el president de la Federació d'Hosteleria de Lleida respecte a quest afer, a l'hora que va fer un repàs d'història als lleidetans.

A més de demanar imposar una taxa a la duana, Serrano també va considerar oportú incrementar els controls a la frontera. "Que hi hagi més controls, que es faci el mateix amb Andorra" i va afegir que "si el planteja la creació d'aquesta taxa, que també s'apliqui en el cas d'Andorra", tant a la frontera amb Catalunya, com amb Espanya i França.