La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, no veu necessari haver de convocar eleccions plebiscitàries per fer una declaració unilateral d'independència si el govern espanyol no autoritza el referèndum. "Alguns molt optimistes pensem que aquesta majoria ja hi és, al Parlament, i que potser la declaració ja es podria fer ara", va defensar. Casals veu "molt prudents" els partits catalans favorables al procés i va advertir que "aquest estat d'inquietud o de tensió positiva no es pot mantenir massa més temps". "En l'horitzó del 2014 hem d'haver fet el pas de resoldre de quina manera volem situar-nos al món", va demanar.

Casals va avisar que cal ser "realistes" i "buscar alternatives" al referèndum, perquè "coneixent la història d'Espanya i escoltant les declaracions del govern espanyol" la probabilitat que permeti celebrar-lo "no és zero però és molt baixa". La presidenta d'Òmnium va reivindicar que una declaració unilateral d'independència aprovada "per una àmplia majoria de diputats del Parlament", que "representa la voluntat dels ciutadans" de Catalunya, tindria "tota la legitimitat, legalitat i possibilitat de ser reconeguda internacionalment". Casals no veu amb mals ulls l'alternativa que el referèndum pugui celebrar-se a tot l'Estat. "No sóc cap experta en dret constitucional, però efectivament serviria perquè ens comptem", opinava la presidenta d'Òmnium.

"Potser fins i tot descobriríem que hi ha molts ciutadans espanyols que són demòcrates i naturals", va afegir. L'inconvenient, però, va matisar Casals, és que amb aquesta fórmula el Govern espanyol "evitaria reconèixer la sobirania del poble català". "Els vots es comptarien per províncies i ja veuríem els resultats en les quatre catalanes".

En qualsevol cas, Casals exigeix que el procés es resolgui l'any que ve, "ja sigui per la via òptima" del referèndum "o pel segon millor sistema" de les eleccions plebiscitàries i la declaració unilateral. "En l'horitzó del 2014 hauríem de poder dir a l'interlocutor espanyol i al món que Catalunya planteja el projecte de ser un nou estat a Europa".

Eleccion europees

La presidenta d'Òmnium dóna suport a la proposta de CDC de presentar una candidatura unitària a les eleccions europees del 25 de maig. "Tant de bo els partits fessin un gest per mostrar les seves coincidències i aparquessin momentàniament les seves discrepàncies", va opinar. Casals va recordar que "hi ha molta gent que passa de les eleccions europees" i troba que "aquesta proposta els il·lusionaria perquè combina catalanisme i europeisme al mateix temps". "Seria un senyal del moment excepcional que estem vivint i estic convençuda que atrauria més electors en uns comicis que acostumen a tenir una altíssima abstenció", va assegura la president d'Òmnium.

Les reaccions

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, va advertir que no es podia esperar "eternament" la resposta de Rajoy a la carta de Mas "quan hi ha una majoria de ciutadans de Catalunya que demanen des de fa anys poder exercir la democràcia", va assenyalar la dirigent republicana en declaracions a Rac1.

Per altra banda, el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull va acusar el líder del PSC, Pere Navarro de "fer el joc" als contraris a la consulta quan va atacar el president de la Generalitat pel cas Palau i quan va advertir que el procés espanta les inversions estrangeres. Va recordar al socialista que el seu partit es va comprometre amb la consulta, encara que després opti pel vot en contra de l'estat propi.