La Policia Nacional ha detingut 156 persones per delictes relatius a la prostitució i contra els drets dels treballadors i ha identificat 544 prostitutes en les 138 inspeccions que ha dut a terme des d'inicis de l'any 2012 a prostíbuls de dones asiàtiques a Barcelona. Aquestes són algunes de les xifres que va presentar ahir la Policia que va afegir que en les batudes policials a aquests locals, realitzades durant tot l'any 2012 i els primers set mesos de 2013, a més de les detencions de 156 persones, s'hi van incloure expedients d'expulsió a altres 204 persones, aplicant la legislació d'estrangeria.

En les inspeccions, es va identificar en total 544 dones que exercien la prostitució en pisos i immobles regentats per ciutadans d'origen xinès. La majoria d'aquests locals, segons la Policia, són prostíbuls encoberts que s'anuncien com saunes de relax o perruqueries. Aquest tipus de prostíbuls acostumen a estar regentats pels membres de grups organitzats de la comunitat xinesa, que sotmeten les dones a un ferri control dels seus horaris, ja que han d'estar disponibles les 24 hores del dia per realitzar els serveis sexuals que els siguin requerits, segons la Policia.

Les dones solen residir en el mateix prostíbul en condicions d'amuntegament i d'insalubritat, pròximes a l'esclavitud, segons la Policia. Com a norma general, aquest tipus de xarxes tenen una delimitació de funcions, de manera que els "llogadors" s'encarreguen de les infraestructures, llogant immobles que posteriorment seran habilitats com a prostíbuls, els "controladors" vigilen permanentment les dones i la seva recaptació, i els "publicistes" s'encarreguen d'inserir anuncis en premsa, Internet i repartir fullets al carrer.

La crítica

Diverses organitzacions socials van tornar a denunciar les multes "persecutòries" imposades a les dones que exerceixen la prostitució a les carreteres, que van qualificar de "terrorífiques", perquè situen les afectades en una situació de més vulnerabilitat social de la que usualment tenen.

En aquest període, els Mossos han posat més de mil denúncies a prostitutes i clients, però, fins ara, el Servei Català de Trànsit només ha cobrat una trentena de multes d'uns 2.000 euros cadascuna. En qualsevol cas, les sancions semblen haver donat resultat perquè el departament d'Interior va assegurar al juny que s'ha aconseguit amb aquesta actuació reduir un 50% la prostitució que s'exerceix a les carreteres de Catalunya. No obstant això, les organitzacions socials vinculades amb la prostitució insisteixen a dir que multar les meretrius no és la solució, ja que en el 90% dels casos es practica de forma forçada.

Carmen Britz, portaveu del col·lectiu Hetaira per la defensa dels drets de les treballadores del sexe, va denunciar que "aquesta persecució de les institucions a les prostitutes l'únic que genera és més desprotecció sobre elles". El coordinador estatal de salut de la Fundació Triangle, Raúl González, va parlar d'aquest grup com "un col·lectiu molt vulnerable amb una situació molt precària i, segons quins grups, amb una prevalença del VIH molt alta", per això, segons el seu parer, no és admissible que se'l penalitzi encara més.

L'Associació Faraxa per l'abolició de la prostitució va declarar que "les víctimes són les persones que exerceixen la prostitució i mentre existeixi demanda d'aquests serveis sexuals existirà una oferta de persones". El col·lectiu Hetaira es queixa de què no se sap en què s'utilitzen els diners que s'estan recaptant perquè, per a ells, haurien de destinar-se a "generar una millor situació entre persones que exerceixen la prostitució i no per empitjorar les seves condicions". Al marge de les sancions de Catalunya, almenys una dotzena de ciutats espanyoles tenen ja regulada mitjançant ordenances municipals la prostitució del carrer, amb multes a clients i meretrius.