El president del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha tornat a demanar al president Artur Mas que elabori un "pla de xoc" per garantir la nutrició de tots els infants de Catalunya durant els mesos de juliol i agost, un cop finalitza el curs escolar. Segons Herrera, amb 5 milions d'euros n'hi hauria prou per aconseguir-ho, que és "menys del que es destina, per exemple, a subvencionar la cursa de F1 al Circuït de Catalunya", ha afegit. La mesura proposada pels ecosocialistes va en la línia de la aprovada per la Junta d'Andalusia, i vol garantir almenys tres àpats saludables al dia als infants de les famílies més vulnerables durant el que, avisa, serà l'estiu "més dur" de la crisi.

Herrera ho ha dit des de l'Hospitalet de Llobregat, després de visitar precisament una entitat social del barri de Collblanc-la Torrassa que no podrà oferir el casal d'estiu que garanteix l'esmorzar, el dinar i el berenar diari a 250 nens i nenes per l'ajust pressupostari que ha fet la Generalitat a la partida que es destinava a l'Hospitalet per als plans d'educació d'entorn.

"Dels 450.000 euros que destinaven a aquestes partides, s'ha passat a zero", ha lamentat Herrera, qui ha explicat que gràcies als recursos aportats per l'Ajuntament i entitats locals, el casal d'estiu podrà obrir almenys durant el mes de juliol. Segons Herrera, és responsabilitat del Govern de la Generalitat garantir, més enllà d'on arribin o puguin arribar els ajuntaments, la nutrició de totes els infants de Catalunya.

En aquest sentit, ha reiterat aquest dimecres la necessitat d'establir un pla de xoc per garantir la nutrició infantil que garanteixi a més del lleure dels infants, també aquests tres àpats saludables diaris. ICV-EUiA ha quantificat aquesta partida en 5 milions d'euros. Uns diners que Herrera ha valorat comparant amb d'altres partides públiques com la que el Govern destina al Circuit de Montmeló o en subvencionar mitjans privats com el Grup Godó, ha afegit, que estan per sobre.

Els ecosocialistes van enviar fa uns dies al president Mas una carta demanant que, igual com es farà des de la Junta d'Andalusia, el Govern garanteixi que cap nen o nena es quedi sense menjar aquest estiu, i els faci arribar les ajudes de menjador que molts infants de famílies necessitades reben durant el curs a l'escola. En aquella ocasió, des d'ICV-EUiA es va proposar utilitzar per aquest fi els recursos que el Departament d'Educació destina a les escoles d'elit del país.

Un Pla de Govern sense previsió de nous ingressos

Herrera ha lamentat també que el Pla de Govern presentat ahir per Mas no inclogués cap mesura per incrementar els ingressos de la Generalitat per tal de, precisament, poder abordar aquestes necessitats socials "urgents" derivades de la crisi. "Trobem a faltar moltes mesures, però sobretot aquelles que ja es preveien en l'acord d'estabilitat entre CiU i ERC com la fiscalitat mediambiental o l'impost de successions", ha lamentat Herrera qui recorda que Mas ja va perdre els dos primers anys de la seva primera legislatura per imposar noves línies d'ingressos que, segons els seus càlculs, ha suposat pels comptes públics perdre uns 2 milions d'euros.

Segons l'ecosocialista, el que això demostra és que el Govern continua sense marcar prioritats i "sense posar-se al costat de la persones més vulnerables" davant la crisi. Per, en comptes d'això, seguir mantenint certs sectors "intocables". Tot plegat, afegeix, "demostra que aquest és un Govern insensible des del punt de vista social".