Des d'aquest dissabte 1 de juny, els habitatges en venda o lloguer per un període superior als quatre mesos hauran de tenir obligatòriament un certificat d'eficiència energètica. De la gestió se n'ha de fer càrrec el propietari de l'immoble i ha de permetre al llogater o comprador saber les característiques energètiques de l'edifici i recomanacions per a la millora de la eficiència, en cas d'immobles existents. Segons dades de l'Institut Català d'Energia (ICAEN), la mesura afecta a 230.000 habitatges a Catalunya, als quals s'afegeix edificis públics de més de 500 m². L'incompliment pot suposar sancions que van dels 300 als 6.000 euros.

El passat 5 d'abril de 2013 el govern espanyola publicava el contingut del 'Plan Estatal de Fomento del Alquiler de Viviendas, Rehabilitación, Regeneración y Renovación Urbana (2013-2016)', i una setmana després, el 13 d'abril, apareixia en el BOE el Reial Decret 235/2013 pel qual s'aprovava el procediment bàsic per a la certificació de l'eficiència energètica dels edificis. Una certificació gestiona a Catalunya l'ICAEN. Col·lectius com arquitectes, aparelladors, enginyers industrials i enginyers tècnics industrials estan autoritzats a dur a terme aquests certificats.

La mesura ha de servir per adaptar-se a la normativa europea i té tres objectius: informar als arrendataris i compradors sobre les característiques del consum energètic de l'immoble; fomentar la construcció d'edificis més eficients i impulsar la rehabilitació, en aquesta matèria, dels pisos existents. La classificació és semblant a la que hi ha en determinats electrodomèstics: els edificis més eficients tindran una classificació 'A', i l'escala baixarà fins a la 'G'.