La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, ha replicat les paraules que el president de la Generalitat ha pronunciat aquest Sant Jordi en què reclamava la unitat dels partits catalans entorn al dret a decidir. Segons la líder ecosocialista perquè s'assoleixi aquesta unitat cal, en primer lloc, que Artur Mas cedeixi el lideratge sobre aquesta qüestió en mans del Parlament, on ja hi ha una majoria àmplia que defensa la consulta. "És precisament a través de la comissió parlamentària que hem de liderar el procés, donat que CiU i Artur Mas no saben per on tirar i es contradiuen un dia i un altre", ha afirmat. Camats també ha apuntat que si no hi ha consulta aquesta legislatura, Mas haurà fracassat.

Sobre la possible candidatura de Mas a la reelecció, Camats ha recordat que el president de la Generalitat va vincular el seu futur a l'exercici de la consulta i que per tant, "ell haurà de respondre si finalment decep o està a l'alçada de les expectatives del seu compromís". La líder ecosocialista ha fet aquestes declaracions des de l'estand que ICV ha muntat a les Rambles de Barcelona en motiu de Sant Jordi.

Per a Camats el debat entorn a si Mas es presenta o no a la reelecció és "una mostra més de la incapacitat de CiU i del president, que no saben com tirar endavant en aquest procés pel dret a decidir".

Atès que "està clar"que Mas no pot liderar el procés, Camats ha demanat que el lideratge del procés pel dret a decidir l'assumeixi "de forma immediata" una comissió al Parlament, i també la ciutadania a través d'un pacte nacional que englobi a sectors culturals, econòmics i sindicats per "acompanyar" i "socialitzar" el procés.

Nuet insta la ciutadania a "prendre la política a les seves mans"

El coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, ha demanat a la ciutadania que sigui "la responsable del futur del país". Fent servir el símil que la ciutadania pren el carrer per Sant Jordi, Nuet ha reclamat la unitat social i política dels sectors progressistes per construir una alternativa a un Govern "en minoria", que no té full de ruta i un govern espanyol que és un veritable malson".