El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha confessat que no veu "prudent" l'anunci del conseller de Territori i Sensibilitat, Santi Vila, d'implantar un impost a bancs i promotors per gravar l'habitatge buit i s'ha alineat amb el president de la Generalitat, Artur Mas, que ha assegurat que l'executiu encara no ha pres una decisió definitiva. "M'inclino per la versió de prudència de Mas" ja que "molts promotors han fet una inversió i ara no poden vendre o llogar un pis", ha dit en una entrevista a 8TV. Respecte a la independència de Catalunya, Duran i Lleida ha insistit que a Europa "no ens esperen amb els braços oberts" tot i que no per això "hem de renunciar als nostres somnis".

Duran i Lleida creu que aplicar un impost als bancs, promotors i altres entitats jurídiques que tinguin pisos buits amb l'objectiu d'incentivar el mercat de lloguer és una decisió que s'ha d'estudiar a fons, i en aquest sentit ha demanat "prudència", alineant-se així amb el president Mas, que aquest dilluns ja ha deixat clar que "no està acordat" i ha dit que no ho donava per fet".

Duran i Lleida ha afirmat que el govern espanyol "ja ha fet una mala jugada als promotors de l'habitatge social" traient-los l'ajut per a habitatge social i en aquest sentit ha assenyalat que afegir aquesta nova mesura impositiva "no em semblaria d'entrada prudent". "Espero que ho estudiïn a fons i si realment la mesura s'escau el Govern decidirà", ha remarcat.

A més, el secretari general de CiU ha criticat la decisió de la Junta d'Andalusia d'expropiar pisos buits adduint que "les mesures no han de vulnerar un principi bàsic en un estat de dret que és la legalitat i la seguretat jurídica". Així, ha dit que no comparteix les polítiques andaluses malgrat ser molt conscient que hi ha molta gent que pateix", ha reblat.

"Els grans estats europeus no volen ni sentir a parlar de la independència"

Pel que fa a l'opinió que des de la Unió Europea tenen del procés que està emprenent Catalunya, Duran i Lleida ha insistit que "hi ha molts estats europeus que no volen admetre processos com el de Catalunya". "Europa no ens està esperant amb els braços oberts, els grans estats europeus no volen ni sentir a parlar de la independència de Catalunya", ha dit, però ha matisat que "això no ha de fer renunciar als nostres somnis", si bé "no hem d'anar de somnàmbuls pel món".

Sobre la consulta, Duran i Lleida manté que ara per ara no es donen les circumstàncies per posposar-la, possibilitat que preveu el punt 5 de l'annex 1 de l'acord de legislatura entre CiU i ERC. Per tant, el líder d'Unió és partidari de mantenir-la per al 2014.