El president d'Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, ha assegurat que entraria al Govern de la Generalitat si CiU pactés amb ERC "una data que no trigui gaire i una pregunta concreta" que pugui tenir una resposta "explícita". Durant un dinar organitzat per la Cambra de Comerç de Barcelona, Junqueras també ha dit que trencaria el pacte amb CiU en preguntar-li un assistent per la possibilitat que la consulta sobre la independència de Catalunya s'ajornés o s'anul·lés. El líder republicà també ha dit que aprovarà o no els pressupostos segons el que sigui més "útil" per explicar a la ciutadania quina és la veritat i ha dit que el seu partit "no contribuirà a allargar indefinidament l'agonia".

Davant d'un auditori amb uns 185 empresaris, Junqueras ha afirmat que ERC només entraria al Govern si hi hagués una data propera i una pregunta clara. En aquest sentit, també ha assegurat que no mantindrà el pacte amb CiU en ser preguntat sobre si ho faria si s'ajorna o anul·la la consulta. Ha líder republicà ha dit que donar suport o no al Govern "sempre s'explicarà en funció d'allò més útil perquè els ciutadans entenguin quina és la situació per prendre les decisions que han de prendre".

Ha assegurat que ERC estarà al costat del Govern "si es per resoldre les incerteses" plantejades actualment però ha alertat que si no és per buscar solucions "no hi serà". Per això, ha alertat que ERC "no continuarà allargant indefinidament una agonia que condemna a tots a un xantatge infinit i a un empobriment cada cop més gran de l'economia".

Per això, ha apel·lat a buscar "consensos bàsics a la societat" tant ideològics, com culturals, econòmics i polítics i ha fet una crida a allunyar-se "d'apriorismes ideològics" tenint en compte la situació que es viu.

El republicà ha asseverat que tot i que les enquestes apunten que si haguessin eleccions ERC guanyaria vots, el seu interès no és tenir més diputats sinó "explicar la veritat". "No volem quants més diputats millor, volem salvar el nostre país, la nostra economia, empreses, comerços, treballadors i estudiants", ha declarat.

La consulta abans que la d'Escòcia

D'altra banda, ha contestat que és partidari que la consulta sobre la independència de Catalunya se celebri abans que la d'Escòcia, fixada pel 18 de setembre del 2014, i ha afegit que ell vol que sigui quan abans millor. "Quan hi ha un problema sempre és millor resoldre'l abans", ha dit.

Junqueras ha apel·lat al a necessitat "d'explicar la veritat" de forma "clara, amb rigor i amb proximitat emocional" perquè els ciutadans de Catalunya entenguin perquè està vivint la situació actual i pugui prendre les seves decisions i ha dit que aquesta és actualment la seva funció.

També s'ha referit als pressupostos i ha assegurat que donar suport als comptes "pot ser molt important o pot ser-ho gens". S'ha preguntat què passa si donen suport als pressupostos "per donar aparença d'estabilitat econòmica i política" però després no es poden complir i per això ha afegit que aprovaran o no els comptes segons "quin sigui l'instrument més útil perquè els ciutadans prenguin consciència del context" i prenguin les seves decisions. Sobre l'estabilitat econòmica també ha rebutjat que aquesta sigui el millor camí actualment i s'ha preguntat si no seria la inestabilitat el que més ajudaria actualment.

En aquest sentit, ha insistit que aprovaran els pressupostos si això ha de servir per explicar per exemple que actualment no és possible destinar el que es destinava fa set anys a educació, polítiques socials i sanitat i que en canvi no els aprovaran si creuen que és "la manera més eficaç" per explicar això i dir que "no s'avalarà una retallada de 4.500 MEUR que imposa el govern espanyol".

Sota el títol 'Sortir de la crisi depèn de nosaltres', Junqueras ha afirmat que la situació que viu Catalunya és molt complicada i ha reconegut que hi ha motius per a l'esperança però també per a la desesperança. En tot cas, s'ha mostrat convençut que es pot sortir d'aquests problemes però ha alertat que "no és només una qüestió de temps" sinó que ha insistit que s'han de prendre decisions. "Com més triguem a prendre-les més allargarem l'agonia", ha declarat.

Sobre aquesta idea, ha reconegut que el camí que planteja ERC "està ple d'incerteses" però ha considerat que aquestes "són molt millors que la certesa de quin és el futur de Catalunya si continua dins de l'Estat espanyol".

Ha criticat també que hi hagi responsables polítics i econòmics que celebren "l'expectativa" de que el govern espanyol pugui prendre decisions, en al·lusió a la rebaixa del sostre de dèficit, ja que ha assegurat que "quan et diuen que potser ho faran et diuen que potser no ho faran". "Agrair que el que et fa xantatge potser no te'n faci tant és un símptoma d'una malaltia terrible", ha afirmat. A més, ha assegurat que la por i la incertesa fa que alguns "pressionin per allargar l'agonia".

Xipre i Catalunya

Per últim, s'ha referit a la situació de Xipre i ha afirmat que després de veure com la part de l'illa amb institucions europees "que havien de garantir la seva estabilitat" no ha pogut treure diners dels bancs i està vivint la situació actual ha asseverat que depèn com evolucioni la situació, a Catalunya hi haurà gent que "dirà coses que no imaginava que diria".

Durant el torn de preguntes ha estat qüestionat sobre si a Catalunya li aniria millor fora de l'euro, Junqueras s'ha limitat a contestar que "en aquests moments hi ha coses que ningú s'atreveix a dir però segons com evolucioni la crisi xipriota i el contagi a altres economies de la zona euro hi haurà gent que ara es pensa que no ho vol que si que ho voldrà".