El president del comitè de govern d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, ha suavitzat les paraules cap a ERC i li ha estès la mà perquè juntament amb el PSC entri "d'immediat" a formar part d'un govern d'unitat. "No només no desitjo cap separació entre CiU i ERC, sinó que penso que ara, en la situació d'emergència en què estem, al país li convé que ERC s'impliqui encara més", ha afirmat Duran en una entrevista a 'El Punt Avui'. "Vull ERC més a prop, fins a l'extrem que entri a formar part d'un govern que sigui com a mínim de CiU i d'ERC. I, si pot ser, amb els socialistes", ha reblat el líder d'Unió, que no descarta ajornar la consulta depenent de les circumstàncies "polítiques, econòmiques o socials".

"Hem d'intentar que sigui el 2014. Això ho hauran de decidir CiU i ERC, i tant de bo ICV i el PSC. Però segons quines circumstàncies polítiques, econòmiques o socials, podrien dur a ajornar-la. Però no pot anar més enllà del 2016", ha puntualitzat el president del comitè de govern d'UDC, que ha assegurat que veu una nova predisposició del govern espanyol en relació amb Catalunya. "Hi ha un indici, que no vol dir que porti enlloc, que el govern de Madrid comença a entendre el que també entenem nosaltres, i és que s'ha de parlar. Potser per no arribar a cap acord, però s'ha de parlar", ha reflexionat Duran i Lleida en l'entrevista dominical al diari 'El Punt Avui'.

"Enveja" d'Escòcia

De fet, el líder d'Unió no comparteix les paraules de l'exministre Joan Majó que si l'Estat corregeix el dèficit fiscal amb Catalunya, garanteix l'immersió lingüística i reconeix la realitat nacional és possible un pacte. "El pacte fiscal és només una condició necessària per sortir de la situació d'ofec econòmic, però no és suficient per resoldre el nostre encaix. No atura cap reivindicació", ha avisat Duran, que ha assenyalat que sent enveja que Escòcia ja tingui data per a una consulta. "Em produeix enveja que Escòcia i que el Regne Unit siguin capaços d'arribar aquí, que siguin capaços de fer l'exercici de democràcia amb tanta normalitat. Però Rajoy no és Cameron", ha recordat el president del comitè de govern d'UDC.

TV3 s'ha de retallar

Paral·lelament, Duran també ha avalat la retallada a la CCMA, un punt de desacord amb ERC. "Qui gestiona la corporació diu que s'ha d'aprimar, i jo dono suport a aquesta posició", ha confirmat el líder d'Unió. "Si ho estem tocant tot, si estem aprimant les ajudes als discapacitats, als centres concertats, als hospitals... perquè no ens hem de plantejar el cas de TV3?", s'ha qüestionat. "Què té més sentit, deixar una persona sense fórmula 1 o sense medicaments? Sense futbol o sense beques menjador?", ha insistit Duran. "I això no és cap atac a TV3, és constatar que la situació és la que és", ha finalitzat el president del comitè de govern d'UDC.