El TSJC ha donat per ara la raó a Agbar en la pugna que manté amb Acciona per la gestió de l'empresa pública Aigües Ter-Llobregat (ATLL), una decisió que genera un conflicte al Govern, que havia cobrat d'Acciona 298 milions i que va fer servir aquesta operació per retallar el seu dèficit el 2012. Encara que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no s'ha pronunciat encara sobre el fons del conflicte, el tribunal ha confirmat l'obligació d'executar, fins que es resolgui el litigi, la resolució de l'òrgan Administratiu de Recursos Contractuals (OARCC).

Aquest organisme dependent de la Generalitat va anul·lar l'adjudicació que havia fet el mateix Govern a Acciona en considerar que la seva oferta no respectava el termini d'inversions previstes en el plec de condicions del concurs. Els actes dictats pel TSJC van portar Acciona a anunciar ahir que recorrerà davant el Tribunal Suprem, mentre que encara no està clara la posició del govern català, que en un principi havia donat per fet que presentaria recurs i després va assegurar que deixava totes les opcions obertes a l'espera d'analitzar el contingut del pronunciament del TSJC.

Encara que Agbar no s'ha pronunciat oficialment, fonts del sector donen per fet que sol·licitarà al TSJC que s'executi immediatament la resolució en el cas que la Generalitat presenti recurs. A més de desestimar els recursos de la Generalitat i Acciona, el TJSC també ha desestimat en un altre acte la petició que li feia Agbar perquè impedís a Acciona "prendre possessió" de les instal·lacions i començar a gestionar el servei. Com que Acciona porta gestionant la companyia des del passat 1 de gener, el TSJC entén que aquesta mesura cautelar ha quedat ja desfasada. Els actes del TSJC es van notificar mentre els consellers d'Economia, Andreu Mas-Colell, i de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, compareixien al Parlament per informar precisament sobre la privatització de la gestió de l'empresa Aigües Ter-Llobregat. El pronunciament va generar sorpresa i desconcert en el Govern, ja que esperava que, d'entrada, el TSJC invalidés la resolució de l'OARCC.

Privatització més important

La privatització d'aquesta companyia, la més gran portada a terme per la Generalitat, està en l'aire des que l'OARCC va anul·lar l'adjudicació d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL) a Acciona, una decisió que van recórrer el propi Govern i Acciona. ATLL és l'empresa que presta el servei de proveïment d'aigua "en alta" (des de les conques dels rius fins als dipòsits municipals) a Barcelona i a la seva àrea metropolitana, per a la qual cosa compta amb quatre grans plantes potabilitzadores, dessalinitzadores, dipòsits i 900 quilòmetres de canonades. El pronunciament del TSJC pot convertir-se en un maldecap per al Govern, ja que, tal com li han recordat la majoria de grups de l'oposició, el govern català s'exposa a reclamacions econòmiques de les dues empreses. El conseller d'Economia va evitar especular sobre quines conseqüències pot tenir aquesta decisió per a la tresoreria de la Generalitat -atès que el Govern ja ha cobrat d'Acciona 298 milions, un 30% del cànon- o bé per al dèficit del 2012. Encara que la Generalitat ha de cobrar els 698 milions restants del cànon en els pròxims 50 anys, el Govern es va apuntar comptablement l'any passat els 995 de la totalitat del cànon per poder reduir en 0,5 punts el dèficit de la Generalitat, que finalment va tancar en l'1,96 % del PIB.

Les explicacions

Minuts abans que es conegués la decisió del TSJC, el Govern havia justificat la privatització de la gestió de l'empresa pública Aigües Ter-Llobregat (ATLL) a Acciona per les urgències financeres del Govern però també per garantir la viabilitat d'aquesta companyia i la qualitat del servei que presta. En una compareixença al Parlament català, els consellers d'Economia, Andreu Mas-Colell, i de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, van argumentar que l'augment en la tarifa de l'aigua que comportarà aquesta privatització serà "molt inferior" al que hauria hagut d'aplicar ATLL, que acumulava un deute i unes pèrdues que posaven "en greu risc la seva viabilitat", va dir Mas-Colell.

Mas-Colell i Vila van insistir que aquesta empresa es va adjudicar amb "concurrència, publicitat i transparència", i van alertar que si es donés marxa enrere a aquesta privatització, això generaria un "greu perjudici" per a les arques de la Generalitat. El conseller d'Economia va insistir que no es tractava d'una venda de l'empresa, sinó d'una "externalització de la gestió", i que aquesta operació havia permès mantenir la plantilla de l'empresa i evitar més retallades de la despesa pública durant el 2012.