El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha tornat a llençar aquest divendres al matí la proposta de crear un "Govern d'unitat" a la Generalitat amb presència de les grans formacions polítiques catalanes. Navarro interpreta els darrers gestos del president, Artur Mas, i d'alguns consellers com un viratge cap al "diàleg i l'entesa" amb l'Estat i amb els partits i creu que això està en la base d'aquesta proposta unitària que ja havia fet després de les darreres eleccions. De fet, el socialista ha dit que a CiU "cada vegada hi ha més gent" que avala el PSC i les seves tesis. Navarro, però, ha advertit que el PSC, ara per ara, no pot donar suport als pressupostos "per l'actuació del Govern".

Pere Navarro ha estat entrevistat aquest divendres al matí a Ràdio 4, i ha estat aquí on el socialista ha volgut sortir al pas de les veus que apunten a un apropament entre CiU i el PSC gràcies a la necessitat de diàleg i consens proclamada darrerament pel president de la Generalitat. En aquest sentit, Navarro ha estat clar i ha rebutjat substituir a ERC com a soci preferent en les negociacions, recuperant, però, la seva proposta de "Govern d'unitat nacional, amb presència dels grups del Parlament al Consell Executiu".

"Estem sempre disposats a parlar, a tirar endavant. Però la manera ja la vam plantejar, ja vam proposar un Govern d'unitat nacional per una situació crítica com l'actual. I això vol dir que Mas o altre candidat de CiU presideixi i presència dels altres partits en el Consell Executiu per buscar punts de consens", ha explicat Navarro, recuperant així la seva oferta feta just després de les eleccions al Parlament.

D'aquesta manera, a més, Navarro ha volgut marcar el seu perfil "dialogant i per la unitat", donant per fet que una 'sociovergència' sense més partits inclosos a un possible pacte no seria viable. "Ara el que convé són amplis consensos, no anar buscant parelles diferents. I aquí, el PSC, hi serà sempre que tots els partits estiguin disposats a dialogar", ha sentenciat.

De la mateixa manera, el socialista ha assegurat que les tesis del PSC en favor d'una entesa amb el govern espanyol, d'un diàleg per reformular les relacions entre Catalunya i Espanya, i d'una negociació en tots els termes polítics entre Barcelona i Madrid cada cop guanyen més pes a la societat i a la federació que governa Catalunya. "Cada vegada hi ha més sectors que ens donen la raó. Nosaltres fem propostes perquè Catalunya avanci, i ara cada vegada més gent de CiU ens dona la raó", ha concretat el líder del PSC, tot remarcant que sobretot aquest viratge es dona entre les files d'Unió Democràtica.

Tot i aquesta mostra de possibilitat d'entesa amb CiU i ERC, Navarro ha volgut deixar clar que "el camí de la confrontació, el que busca enemics" i el de "les retallades als serveis públics" no agrada al PSC. És per això que, tot i admetre que no coneix quins seran els pressupostos que presentarà el Govern, el PSC veu "molt difícil" acabar donant suport als comptes de l'executiu per aquest 2013. "No compartim moltes de les coses que estan fent. L'actuació del Govern demostra que el model que defensem és diferent", ha advertit Navarro.

Dos anys perduts en la negociació amb Madrid

Tot i que no ha entrat a valorar gaire el resultat de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera de dijous, el líder del PSC sí ha celebrat el "canvi de tarannà" dels governs espanyol i català. "La sensació que tenim és que hem perdut més de dos anys. Nosaltres ja demanàvem fa temps diàleg, acord, i que Catalunya i Espanya s'han d'entendre; però Mas va triar el camí de la confrontació i el camí cap a la independència. Tot allò que proposava el PSC i semblava que no era vàlid, i ara diuen que és el camí correcte", ha lamentat Navarro, que ha considerat que aquesta situació demostra que "anem dos anys tard" en aquesta negociació.