Oriol Pujol ha anunciat la seva decisió de delegar les funcions de secretari general de CDC i de president del grup parlamentari, però mantindrà l'acta de diputat. En roda de premsa, ha explicat que Josep Rull i Lluís Corominas assumiran les tasques al partit, mentre que Jordi Turull s'ocuparà també de les del Parlament. Pujol ha argumentat que pren aquesta decisió per no entorpir el procés català, però ho ha volgut desvincular del "joc brut que existeix" al voltant del sobiranisme. "La decisió que prenc és a les antípodes d'embolicar-me en la senyera", ha dit. Al seu parer, deixar de ser diputat seria "desmesurat" perquè una imputació no és sinònim de culpabilitat.

Relacionades

Pujol ha comparegut aquest dimarts un cop coneguda la seva imputació pel cas de les ITV. I ho ha fet acompanyat per Lluís Corominas, Josep Rull i Jordi Turull, les persones que assumiran les tasques que el fins ara número dos de CDC deixarà temporalment. Així, Rull, actual secretari d'Organització, s'ocuparà de l'acció política de la secretaria general, mentre que Corominas es farà càrrec de la vessant més institucional. De fet, ja és vicesecretari general de Coordinació Institucional.

Al Parlament, Jordi Turull acumularà les funcions de portaveu i de president del grup parlamentari. El Comitè Executiu Nacional de CDC es reunirà d'urgència aquest vespre per ratificar tots aquests extrems, que han estat consultats amb el president del partit i també de la Generalitat, Artur Mas, i amb el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida.

El fins ara secretari general del partit ha explicat els motius que l'han portat a prendre aquesta decisió, que ha circumscrit en el seu àmbit més personal i ètic, sense ànim de ser exemple ni model per a ningú. L'ara diputat ha argumentat en primer lloc que no vol entorpir el procés sobiranista ni tampoc contribuir al descrèdit que ara mateix hi ha al voltant de la política. Ara bé, ha volgut remarcar que pren aquesta decisió "a les antípodes de protegir-se amb la senyera", i ho ha desvinculat també del joc brut que hi ha al voltant del sobiranisme. Pujol ha assegurat ser conscient que aquest joc brut existeix, però no ha volgut situar el seu cas en aquest marc.

En preguntar-li per què no deixa l'acta de diputat, ha opinat que hagués estat una decisió "desmesurada", perquè un imputat no és un culpable, perquè això "incorporaria una dosi de culpabilitat al seu cas" i perquè el procés judicial no entorpirà la seva tasca com a diputat. Però sobretot, Pujol ha parlat de reversibilitat i de reparació en la mesura que sigui possible, ja que si deixés l'acta i fos absolt, no podria tornar al Parlament. En aquest punt, ha demanat celeritat a la justícia perquè s'aclareixin els fets el més aviat possible.

Abans de tot això, el fins ara secretari general de CDC ha defensat la seva innocència i ha dit que està convençut que tots els "indicis" sobre tràfic d'influències seran aclarits. "Jo ni he estat col·laborador ni necessari en una trama corrupta sobre inspecció tècnica de vehicles. No tinc ni he pretès tenir cap interès en un empresa d'inspecció tècnica de vehicles", ha assegurat Pujol, que ha remarcat que sempre ha actuat en "la més estricta legalitat". Sobre les converses telefòniques publicades, no ha volgut opinar, argumentant que això serà part de la seva declaració com a imputat.