El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha assegurat aquest dilluns a la tarda que la proposta del dret a decidir i la convocatòria d'una consulta sobre el futur de Catalunya ''no té marxa enrere, vist que fins ara les coses han anat com han anat''. Homs ha remarcat que aquest punt ''no pot formar part de la negociació'' amb l'Estat tot i que ha assenyalat que fins ara ningú els ho ha plantejat en aquests termes. D'altra banda, el conseller ha insistit en la voluntat de diàleg del Govern per poder fer front a qüestions urgents que hi ha damunt la taula però ha alertat que ja se sap quina és ''la disponibilitat de diàleg a l'altra banda de l'Ebre''.

El conseller de la Presidència ha assegurat que la proposta i la idea d'exercir el dret a decidir ''vist que fins ara les coses han anat com han anat'', no té marxa enrere i per tant no pot formar part de la negociació amb el govern de l'Estat. Homs ha afegit que ningú els ho ha plantejat d'aquesta manera encara i ha afegit que la crida al diàleg amb el govern espanyol que ha fet el Govern se centra a poder fer front a coses que hi ha al damunt de la taula ''de forma urgent''.

En aquest sentit, Homs ha posat com a exemple l'acord sobre l'aigua del Segarra-Garrigues a què es va arribar recentment entre el Govern, el govern espanyol i les diputacions de Lleida i Tarragona per tal de garantir a través d'aquest canal l'aigua de boca a municipis de la Segarra, l'Urgell, l'Anoia i també la Conca de Barberà. Segons Homs, ''és en aquest sentit que caldria aquest diàleg amb el govern espanyol'' i per tant on se centra la proposta que va sortir de la reunió entre el president Mas i tots els consellers el passat dissabte a Pedralbes.

El conseller ha anat més enllà i ha assegurat que des del discurs d'investidura i el mateix acord amb ERC per garantir l'estabilitat del Govern, s'ha expressat el compromís de diàleg. En aquest sentit, també ha recordat la moció aprovada la setmana passada sobre el dret a decidir proposada pel PSC. Però segons el conseller ''ja sabem quina és la disponibilitat de diàleg a l'altra banda de l'Ebre'', per la qual cosa ha posat en dubte com evolucionarà tot plegat tot i que ha volgut deixar clar que per part del Govern, ''per diàleg no quedarà''.

D'altra banda, Homs ha reiterat sobre el dèficit del 0,7% que consideren que hi ha partides del govern espanyol que es podrien deixar en ''stand by'' durant un parell o tres d'anys, com per exemple les del Ministeri de Defensa, per tal de prioritzar l'estat del benestar i poder flexibilitzar l'objectiu de dèficit de les autonomies.

Finalment, Homs ha anunciat que aquesta setmana es constituirà el Consell assessor de la transició nacional i se'n faran públics els seus membres.

Reivindicació del servei dels consells comarcals

El conseller de la Presidència ha assistit aquest dilluns a la tarda a l'acte de commemoració dels 25 anys de la creació de la comarca del Pla d'Urgell. Prèviament ha visitat la 141a Fira de Sant Josep. Homs ha assenyalat que ''ja és gros'' que 25 anys després s'hagi de reivindicar el paper que juguen els consells comarcals, però també els petits municipis per assegurar la cohesió social i territorial.

En aquest sentit, el conseller ha negat que el Govern pretengui ''buidar'' els consells comarcals amb la reforma de la Llei catalana de l'administració local i ha assegurat que la intenció és revisar i donar força al món local. Segons Homs, cal reforçar el paper que tenen molts consells com a prestadors de serveis d'acord amb els ajuntaments. Aquest fet s'explica en territoris no metropolitans, on són necessaris, ha afegit, ''ja que els serveis estan molt més ben prestats que si ho fes un ajuntament petit''.