El grup parlamentari del PPC va invitar ahir el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, a abandonar el seu càrrec "si no és capaç" d'elaborar els Pressupostos del 2013, mentre que la resta de l'oposició va alertar de les conseqüències econòmiques i socials de la seva pròrroga.

Mas-Colell va afirmar dilluns que Catalunya mantindrà els seus pressupostos prorrogats fins a final d'any si el Govern no s'avé a fixar un dèficit "raonable" per a les autonomies, postura que va rebre dures crítiques de la major part dels grups de l'oposició. En roda de premsa al Parlament, el portaveu adjunt dels populars catalans, Santi Rodríguez, va deplorar que el titular d'Economia digués que els Pressupostos "ni hi són ni se'ls espera". "Si no és capaç de fer els Pressupostos, el millor que podria fer és anar-se'n, perquè la seva principal tasca és dotar el Govern de la seva principal eina, que són els pressupostos", va dir Rodríguez, qui va recordar que Catalunya era l'única comunitat que no havia aprovat encara els seus comptes per al present exercici.

El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, que va qualificar d'"insòlit" que l'executiu català no hagués presentat encara els seus comptes a la cambra catalana, veu el Govern "paralitzat" i amb "falta de credibilitat".

Des d'ICV-EUiA, la seva portaveu, Dolors Camats, va advertir de la "incertesa" que genera que Catalunya no compti amb uns nous Pressupostos per a aquest any "tant en els propis gestors de l'administració com en els mercats internacionals". La diputada ecosocialista va considerar, a més, una "ofensa" que Mas-Colell afirmés que "vol evitar sofriment amb polítiques d'austeritat" quan, va assegurar Camats, les seves polítiques segueixen sent les retallades. "Quina cara", va postil·lar.

El portaveu de Ciutadans (C's), Jordi Cañas, va apreciar també "paràlisi" i "impotència" en l'executiu català: "estem en un context ni ni: ni govern, ni pressupostos, ni (Artur) Mas president, ni (Oriol) Junqueras oposició, ni creació de llocs de treball, ni reactivació econòmica....", va opinar. Per al diputat de la CUP, Quim Arrufat, Catalunya, també en matèria pressupostària, és un "país intervingut amb un autogovern intervingut".

Per contra, la portaveu d'ERC a la cambra catalana, Marta Rovira, va cridar la resta de partits catalans a aconseguir un "consens de país" perquè el Govern flexibilitzi l'objectiu de dèficit fixat en el 0,7% del PIB.