El president de la Generalitat, Artur Mas, ha acusat aquest dilluns l'Estat de tenir "poc sentit democràtic" en obrir-li un expedient al fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, per haver fet unes declaracions defensant la legitimitat de la consulta sempre que sigui dintre de la legalitat. "En aquest país pot arribar a passar que un general amenaci directament amb la intervenció de l'exèrcit i no passi absolutament res, i no se li obri cap expedient clar, i que un fiscal superior, simplement per dir que un poble té dret a expressar-se dins de la legalitat se li obre un expedient que pot acabar en destitució", s'ha queixat Mas, que s'ha preguntat "quin pecat" ha comès Rodríguez Sol.

El president ha lliurat aquest dilluns la primera edició dels Premis a la millor pràctica de les administracions públiques per a la reducció de càrregues administratives a les empreses. Ara bé, durant el seu discurs s'ho ha fet venir bé per criticar la decisió del fiscal general de l'Estat d'obrir un expedient al fiscal superior de Catalunya que pot acabar en la seva destitució. Mas ha reconegut Rodríguez Sol com un "bon professional, que fa una bona feina i que té un bon tarannà" i ha preguntat "pecat ha comès". Ell mateix s'ha respost: "L'únic pecat que ha comès és que ha aplicat el sentit comú i el sentit democràtic i ha dit una cosa tan senzilla, evident i de sentit comú com que qualsevol poble hauria de poder expressar-se sobre el seu futur dintre de la legalitat".

Després de remarcar que Rodríguez Sol no està afiliat a cap formació política i parla des de la seva independència, ha lamentat que l'Estat pugui obrir un expedient i acabar destituint un fiscal per fer aquestes declaracions i, en canvi, "no passi absolutament res" quan alguns generals amenacen directament amb la intervenció de l'exèrcit.

"Són males pràctiques d'un Estat amb poc sentit democràtic contra unes manifestacions que tenen un clar tarannà democràtic", ha constatat.

Mas ha cridat a "plantar cara amb tota la fermesa que calgui" contra aquestes males pràctiques de l'Estat i també les que es puguin produir dins de Catalunya. "Quan vénen de fora de Catalunya amb aquest tarannà tan poc democràtic ho hem de denunciar", ha opinat el president, que ha assegurat que no ho fa per protegir ningú en concret, sinó per protegir Catalunya com a país i el seu futur.

Premis a la simplificació administrativa

En aquesta primera edició dels Premis a la millor pràctica de les administracions públiques per a la reducció de càrregues administratives, s'ha guardonat en l'àmbit de l'Administració de la Generalitat el projecte presentat pel Departament de Salut, per mitjà de l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques i Sanitàries (ICAMS), i que porta per títol 'Petició de visita i avaluació a l'ICAMS'. Pel que fa a l'àmbit local, el projecte guanyador és 'Simplificació del tràmit de subvencions per a entitats que realitzin activitats i serveis sense ànim de lucre a Barcelona', presentat per l'Ajuntament de Barcelona.

El jurat del Premi ha decidit també concedir una menció especial als projectes 'Simplificació de la gestió econòmica, e-factura i carpeta electrònica del proveïdor', presentat per l'Ajuntament de Sant Feliu, i 'Oficina d'atenció a l'empresa i a l'autònom (OAEA)', presentat per l'Ajuntament de Sabadell.

Mas ha subratllat que les bones pràctiques i l'eficiència i agilitat de l'administració són ara elements de diferenciació i de competitivitat claus. Ha recordat que el Govern va impulsar les lleis òmnibus, però ha opinat que no va ser suficient. Per això, ha indicat que el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, present a l'acte també, té l'encàrrec de plantejar més mesures de cara a la desburocratització i major agilitat de l'administració.

El president ha advertit que una part de la identitat catalana també és la seva manera de fer les coses, i cal millorar en aquest camp perquè la qualitat sigui també un signe distintiu de Catalunya.