El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha dit que el Govern no pot estar ''passiu'' davant la visió ''jeràrquica'' de l'Estat que intenta ''uniformitzar'' les autonomies. En relació amb el model de comerç català, que protegeix les ''singularitats'' comercials dels ciutadans del país, Puig ha anunciat que el Govern replicarà el recurs d'inconstitucionalitat que va presentar el govern espanyol contra el decret en matèria d'horaris comercials de l'octubre passat amb un altre recurs contra el decret llei espanyol de liberalització del comerç del 25 de maig del 2012. En una intervenció davant el 'Fòrum Europa', Puig ha instat a les patronals a tancar el procés d'unitat per ''guanyar dimensió''.

El recurs d'inconstitucionalitat que ha anunciat el conseller Puig el podria aprovar el Govern en la pròxima reunió del Consell Executiu del dimarts pròxim i presentar-lo davant l'Alt Tribunal en el transcurs de la setmana vinent. Aquest és l'objectiu del conseller, tot i que no ha volgut concretar aquest calendari perquè el Departament encara està treballant en el seu contingut.

El recurs de la Generalitat seria contra la llei de consolidació aprovada pel consell de ministres del juny passat i on es preveu una normativa general en el conjunt de l'Estat a favor de la liberalització dels horaris comercials, com a continuïtat del real decret llei de 25 de maig del 2012 de mesures urgents de liberalització del comerç i de determinats serveis. D'aquesta manera, el Govern defensarà la pervivència del model de comerç català i replicarà el recurs que va presentar el govern espanyol contra el decret de mesures en matèria d'horaris comercials aprovat pel Govern l'octubre passat.

Felip Puig ha explicat que l'Estat no deixa cap altre camp d'actuació per deliberar en assumptes de competència que no sigui a través del Tribunal Constitucional perquè en la seva actuació es constata que no hi ha ''voluntat de diàleg''. És un govern que ha optat per plantejar la negociació a cop de recurs i que per aquesta raó la Generalitat no estarà ''passiva'' i a més de la presentació del recurs davant el Tribunal Constitucional el més aviat possible el Govern també entrarà en el Parlament una nova llei comercial que permeti continuar en la conservació del model de comerç català.

''Mentalitat d'estat''

El conseller ha defensat no només les estructures d'estat sinó que ha demanat als assistents a la conferència del Fòrum Europa tenir ''mentalitat d'estat'' un nou concepte que va més enllà de les estructures perquè dóna per fet que es viu en un estat propi.

Una mentalitat d'estat que requereix que el canvi real que s'ha de fer vagi més enllà de les reformes estructurals que s'han de fer per mantenir la competitivitat de les empreses. S'ha de fer, ha dit el conseller, un canvi cultural en el teixit econòmic i social del país.

El poder de decisió i d'autogovern ha de passar per defensar els sectors d'activitat empresarial com el model de comerç català, que amb xifres ha resistit molt millor la crisi que altres autonomies que han optat pel model de liberalització d'horaris comercials, ha assegurat.

Puig també ha defensat un marc de relacions laborals propi i català, amb un model de concertació social propi. Per això, cal que d'una vegada Catalunya tingui competències en matèria de Seguretat Social. Finalment Puig ha demanat una Hisenda pròpia amb capacitat de recaptació.

''Apostem per ser culpables''

Per el conseller no es pot acusar de ''victimisme'' a Catalunya. El resultat final entre el Pais Basc i Catalunya constata que tenir un model de finançament més equilibrat suposa que la diferència en la taxa d'atur sigui de 10 punts a favors dels bascos.

El conseller s'ha preguntat això és ''victimisme''? Puig s'ha respòs dient que ja li agradaria ''tenir la culpa'' perquè això suposaria que Catalunya tindria un nivell d'autogovern propi i sense interferència de ningú. ''Apostem per ser culpables dels nostres mals'' ha reblat.

Nova llei de simplificació administrativa

En un auditori d'empresaris, el conseller també ha anunciat que en breu el seu Departament presentarà al Govern una nova llei de simplificació administrativa perquè la Llei Omnibús ''s'ha quedat curta''. Puig creu que la nova normativa ha de deixar de banda 'l'autorització prèvia' i anar a un model de 'comunicació' i de declaració de responsabilitat davant l'Administració per part de l'empresari o autònom que vol constituir una empresa.

Tot i això, Puig ha dit que això entra dins del canvi de mentalitat que ell estava defensant. Si es passa a un model de comunicació sense autorització prèvia això no suposa una ''relaxació'' en el compliment de les lleis ni de la normativa mediambiental sinó que la tutela administrativa es substitueix per la responsabilitat de l'empresari, que haurà d'assumir aquest canvi de mentalitat que Puig reclama.

Fusions empresarials

En relació amb la unitat de les patronals, Puig s'ha adreçat al president de Foment i de Pimec, Joaquim Gay de Montellà i Josep Gonzàlez, presents a la taula principal, per instar-los a copiar l'exemple de la unitat d'acció sindical també en la patronal. Catalunya necessita de grans institucions per ''guanyar dimensió''. Puig ha dit que el Departament treballarà en aquesta direcció.

El conseller ha aprofitat per enviar un missatge concret als empresaris, sindicats i representants del Tercer Sector per dir-los que durant els pròxims dos anys no hi haurà diners en forma de subvenció perquè els pressupostos seguiran sent austers. Tot i això, Puig ha demanat que malgrat aquesta manca de recursos les reformes no es poden ajornar dos anys i cal que l'acció no s'aturi.

Pressupostos a l'1,5% del dèficit

En relació amb el pressupostos de la Generalitat que encara no s'han lliurat al Parlament, el conseller Puig ha dit que no es pot estar ''tranquil'' davant d'un govern espanyol que encara no ha concretat de quina manera traslladarà a les autonomies la relaxació de l'objectiu del dèficit que ha anunciat per a l'estat espanyol la Comissió Europea.

Puig ha assegurat que el conseller Andreu Mas-Colell estava treballant en la redacció d'un pressupost amb l'horitzó d'un dèficit de l'1,5% i no del 0,7% com el govern espanyol té fixat des de fa mesos. Per al conseller d'Empresa de no poder tancar el dèficit amb l'1,5% el pressupost ''és impossible de quadrar''.

Entre les preguntes que li han formulat, han aparegut els dubtes sobre si Esquerra mantindrà l'acord amb el Govern en el pressupostos. Puig ha dit que creia que ERC ''mantindrà el compromís'' tot i les ''tensions''d'un pressupost que és ''molt difícil de quadrar''.

El conseller d'Empresa també ha volgut donar un to d'optimisme en un moment on dominen les males notícies en relació amb el comportament de l'economia. En contraposició en aquestes males notícies, el conseller ha citat l'èxit de l'adjudicació del nou vehicle de Nissan i el fet de què Catalunya hagi estat la regió de l'Europa continental que el 2012 va rebre més inversió estrangera, segons una estadística anunciada pel diari 'Financial Times'.