El primer secretari del PSC, Pere Navarro, demana reunir-se amb el president català, Artur Mas (CiU), perquè siguin els seus respectius partits, com "representants de la majoria social catalana", els que liderin un pacte anticorrupció amb mesures "valents" i "sense tripijocs".

En una entrevista amb Efe, Navarro ha considerat que són els grans partits els que han de "donar exemple" i posar-se al capdavant de la regeneració democràtica amb un acord que inclogui mesures "valentes però no populistes".

"Aquest procés ha de ser creïble i sincer. Anem a respectar la presumpció d'innocència, però no pot semblar que els acords entre partits serveixen per tapar-nos els uns als altres les possibles irregularitats", ha dit Navarro.

I ha afegit en aquest sentit: "No pot ser això, els ciutadans ja no poden suportar aquest tipus de tripijocs, hem d'afrontar-lo sincerament (...), sense tapar-nos irregularitats".

Pere Navarro, que comparteix bona part de les 51 mesures que va proposar Mas la setmana passada per lluitar contra la corrupció, vol que aquesta bona sintonia entre tots dos pugui materialitzar-se en una pròxima reunió bilateral.

En les últimes dues setmanes, Mas i Navarro han llançat les seves propostes per lluitar contra la corrupció, que coincideixen en els aspectes fonamentals.

De fet, els dos tenen la mateixa postura sobre una de les qüestions més polèmiques: quan ha de deixar els càrrecs un dirigent polític imputat.

Mas i Navarro consideren que l'imputat no ha d'abandonar les seves responsabilitats immediatament, sinó quan s'obri el judici, a l'hora que subratllen la necessitat de contemplar "mecanismes" perquè aquesta persona pugui tornar al seu càrrec si la sentència és exculpatòria.

"Mas i jo coincidim en algunes coses, no a totes, per això demano una trobada amb ell, per veure quins espais comuns podem trobar perquè hem d'afrontar la regeneració democràtica amb urgència i valentia", ha assenyalat Navarro.

Per al líder del PSC, les mesures per lluitar contra la corrupció han de ser ambicioses però adverteix del perill de caure en el "populisme".

"Cal respectar la presumpció d'innocència, i també aplicar càstigs exemplars si es comprova la culpa d'algú. Nosaltres farem a casa nostra el mateix que volem que altres facin en la seva", ha dit Navarro.

Les declaracions del líder dels socialistes catalans arriben la mateixa setmana en que Mas ha comparegut al Parlament per explicar un paquet de 51 mesures per lluitar contra la corrupció, en un moment en el qual han sortit a la llum diversos casos de presumpta corrupció que afecten diversos partits polítics.

Durant la sessió parlamentària, Navarro va evitar ser crític amb Mas, el que sí que van fer la resta de formacions polítiques llevat ERC, i va mostrar bona sintonia amb ell, per concloure allargant-li la mà davant la "urgència" d'elaborar un gran pacte anticorrupció que permeti la regeneració democràtica.