Els grups parlamentaris han criticat la decisió de CiU i PSC de presentar a diputats presumptament implicats en casos de corrupció, com Xavier Crespo (CiU) i Daniel Fernández (PSC), per a càrrecs institucionals a les comissions del Parlament. Crespo ha estat nomenat vicepresident de la Comissió d'Empresa i Ocupació i Fernández secretari de la d'Afers Institucionals i president de la de Joventut. Tot i criticar-ho, tots els grups han acceptat per assentiment un o altre nomenament. Tot i no ser destacat per part dels grups, el diputat de CiU, Ferran Falcó, imputat en el cas Adigsa, també ha estat nomenat president de dues comissions, la de Sindicatura de Comptes i la de Benestar Social i Família.

En el cas de Falcó, tots els grups han acceptat per assentiment els seus nomenaments, mentre que en el cas de Crespo, la CUP s'ha abstingut, i en el de Daniel Fernández, la CUP i ICV-EUiA s'han abstingut en el cas de la Comissió de Joventut, però tots els grups han acceptat el seu nomenament com a secretari de la Comissió d'Afers Institucionals.

La portaveu parlamentària d'ERC, Marta Rovira, ha demanat als partits que tinguin en les seves files persones imputades o presumptament vinculades a casos de corrupció, que no posin en un "compromís" a la resta de formacions polítiques i els apartin de les funcions institucionals de manera cautelar. El "compromís" a què es refereix Rovira és el nomenament de diversos càrrecs presumptament vinculats a casos de corrupció com Xavier Crespo (CiU) i Daniel Fernández (PSC) per a exercir càrrecs institucionals a les comissions parlamentàries.

ERC ha acceptat els nomenaments de Crespo i de Fernández perquè han volgut respectar "el pacte entre partits", amb què totes les formacions s'havien repartit els càrrecs. En tot cas, la secretària general republicana ha explicat que ERC mai hauria proposat aquestes persones per a exercir aquests càrrecs i ha recordat que en cas d'imputació al partit, aquestes persones serien suspeses cautelarment de militància i apartades temporalment dels càrrecs públics.

Per al portaveu adjunt d'ICV-EUiA, Joan Mena, ha lamentat el vot favorable del seu grup als nomenaments de Xavier Crespo com a vicepresident de la Comissió d'Empresa i Ocupació, i de Daniel Fernández, com a secretari de la Comissió d'Afers Institucionals. Mena ha justificat el vot favorable dels ecosocialistes als dos nomenaments pel pacte entre tots els grups parlamentaris per repartir-se els càrrecs de les comissions. Després d'una reflexió interna, ICV-EUiA ha decidit canviar el seu posicionament a la tarda i s'ha abstingut en la votació del president de la Comissió de Joventut, que ha recaigut novament en Daniel Fernández gràcies a l'assentiment de PSC, CiU, PPC i ERC.

"Demanem al PSC i a CiU que reconsiderin el nomenament d'aquestes persones", ha indicat Mena, que ha afegit que "no poden exercir una representació institucional dues persones que tenen ombres de sospita". ICV-EUiA ha reiterat la seva demanda a CiU i a ERC perquè rellevin aquestes dues persones dels seus càrrecs, i ha apel·lat directament a Crespo i Fernández per demanar-lo que renunciïn a les seves actes de diputat.

Des del PPC, el portaveu del partit al Parlament, Enric Millo, ha admès que han volgut "respectar l'acord" entre els grups per nomenar els membres de les meses de les comissions. Però tot i haver donat el seu suport a tots els candidats, no s'ha estat de criticar que CiU i PSC hagin proposat noms de persones implicades en casos de presumpta corrupció. "Alguns partits posen a gent en càrrecs i haurien de pensar si són els idonis perquè estant imputats o poden estar-ho", ha dit.

Malgrat reconèixer que "no hi ha cap il·legalitat" en proposar noms de sospitosos -als que el seu partit ha donat suport en el nomenament- ha considerat que "no és un comportament ètic com per resultar exemplar davant els ciutadans". "Davant aquestes sospites, és bo que les persones proposades siguin les que no estiguin sotmeses a aquest tipus de pressions", ha sentenciat, tot traslladant tota la responsabilitat als grups proposants i no als partits que voten el seu nomenament.

Per últim, el portaveu de Ciutadans, Jordi Cañas, ha justificat el vot favorable del seu grup al nomenament de l'exalcalde de Lloret i diputat de CiU, Xavier Crespo, com a vicepresident de la comissió d'Empresa i Ocupació. "Nosaltres no som sospitosos de fer de la corrupció una arma política a qualsevol preu. Quan s'ha fet la constitució de la comissió Crespo no estava imputat. I si algú vol jugar a fer de la corrupció una arma pol, que ho faci", ha assegurat, tot afegint que des de Ciutadans "vam demanar explicacions a Crespo i ell les ha donat públicament".

CUP, l'única abstenció al nomenament de Xavier Crespo

La CUP ha estat l'únic partit que s'ha abstingut en l'elecció de Xavier Crespo com a vicepresident de la Comissió d'Empresa i Ocupació. "Ens sembla una vergonya i un insult que fos votat com a vicepresident de la comissió", ha explicat el diputat David Fernández en sala de premsa. Fernández ha estat molt dur en les crítiques cap a la figura de l'exalcalde de Lloret de Mar, però ha destacat que "lamentablement" a Catalunya no és l'únic cas de corrupció ni l'única vegada que les administracions públiques es relacionen amb les "màfies".

En el cas de Crespo la CUP ha votat en contra del seu nomenament a la comissió d'Empresa, però no ha actuat de la mateixa manera en el cas de Daniel Fernández com a secretari de la Comissió d'Afers Institucionals. Les acusacions al secretari d'organització del PSC, investigat pel cas Mercuri, no són comparables, segons la CUP, a les "gravíssimes" que ha rebut Crespo. En tot cas, David Fernández s'ha excusat per haver acceptat el nomenament del diputat socialista i ha demanat tant al PSC com a CiU que rellevin els dos diputats dels seus càrrecs institucionals.

CiU i PSC justifiquen els nomenaments

El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull s'ha mostrat indignat pel fet que els mitjans estiguin donant informació sota secret de sumari, i ha recordat que un imputat no és culpable i se li ha d'aplicar la presumpció d'innocència. En preguntar-li si creu que persones que poden acabar imputades han d'exercir càrrecs al Parlament, s'ha queixat que es parli de "presumptes possibles imputats". "Si ja arribem aquí, això pot ser un no parar", s'ha queixat.

El portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, ha opinat que no es pot dir d'entrada que una persona imputada o que pot arribar a estar-ho no pot exercir un càrrec en una comissió parlamentària. Lucena ha remarcat que la figura d'imputat és "bastant polièdrica" i no vol dir que la persona en qüestió sigui culpable, sinó que pot servir simplement per augmentar la seva protecció jurídica. Al seu parer, s'ha de mirar cas per cas. "Hem de ser prudents tots i no reaccionar a cop de titular", ha demanat en preguntar-li pel nomenament de Xavier Crespo com a vicepresident de la Comissió d'Empresa del Parlament.

En el cas de Daniel Fernández, designat president de la Comissió de Joventut, ha recordat que no està imputat, i ha rebutjat pronunciar-se sobre hipòtesis que no s'han produït.