L'exconseller d'Educació i històric del PSC Ernest Maragall va ser elegit per unanimitat president del nou partit Nova Esquerra Catalana (NECat), en una assemblea celebrada ahir a Sitges i on va quedar també constituïda la nova organització política.

Maragall, únic candidat, va deixar el PSC l'octubre passat per passar a ser membre del nucli impulsor del nou partit catalanista i de vocació europea, que es defineix com a inspirat en els valors del socialisme democràtic i partidari del dret a l'autodeterminació de Catalunya. Uns 450 membres de NECat es van reunir en assemblea per crear aquest partit amb un denominat "Compromís de Sitges", document polític fundacional de Nova Esquerra Catalana.

Prèviament, es van votar els Estatuts de NECat, en un acte on hi va ser present l'expresident de la Generalitat i germà del líder de NECat, Pasqual Maragall, així com els exalcaldes socialistes de Sitges i Banyoles, Jordi Serra i Joan Solana.

En la votació també es van elegir mitjançant llistes obertes els 18 membres del nou consell de NECat. En l'exposició del document fundacional, membres del partit van explicar a l'assemblea els tres eixos principals de la presentació de NECat: Catalunya-Estat, Recuperar l'economia i cohesionar la societat, i la Qualitat democràtica i Radicalitat Democràtica.

Respecte a la qualitat democràtica, el partit es va mostrar favorable a les llistes obertes i a la radicalitat democràtica, amb estructures obertes, horitzontals i participatives per contribuir a una "cultura política nova" i recuperar legitimitat davant la ciutadania. Pel que fa al funcionament del nou partit, Nova Esquerra Catalana (NECat) va aprovar per àmplia majoria els seus estatuts, que estableixen que els seus candidats siguin elegits mitjançant primàries obertes a la ciutadania, limita mandats de càrrecs públics i d'organització, i obliga que els candidats facin declaracions de béns abans i després de ser nomenats.

Els estatuts de NECat prohibeixen exercir una mateixa responsabilitat pública o orgànica durant més de dos mandats consecutius, tot i que en el cas de càrrecs públics, es pot establir una única pròrroga per un tercer mandat. A més, fixa la incompatibilitat d'exercir simultàniament dos càrrecs públics -excepte en els casos d'obligatorietat legal-, ni exercir simultàniament dos càrrecs públics orgànics en el si del partit.

Maragall plegarà en mig any

L'exconseller Ernest Maragall va anunciar el mateix dia que era elegit líder de la formació que deixarà la presidència del seu nou partit en l'assemblea que celebrarà d'aquí a sis mesos. Ho va assegurar precisament durant la seva intervenció en l'assemblea constituent que el va escollir president, en única candidatura única. Maragall va anunciar que la seva presència a l'acte suposa un "acte de comiat" i va avançar que en els pròxims sis mesos contribuirà a representar el partit però cada vegada menys a dirigir-lo.