El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha anunciat que el govern espanyol està treballant en una reforma de Codi Penal per endurir les penes contra les imprudències al bosc que, com en el cas de l'incendi de l'Alt Empordà, provoquen catàstrofes o la pèrdua de vides humanes. "No podem continuar en una situació penal d'aquest tipus", ha etzibat el ministre. Fernández Díaz també ha explicat que el govern de l'Estat és a punt d'aprovar un decret llei, en coordinació amb la Generalitat, per fer l'avaluació conjunta dels danys de l'incendi i poder tramitar les ajudes als afectats. "Hi estem treballant", ha insistit el ministre de l'Interior, que aquest dilluns ha visitat la zona afectada pel foc.

Fernández Díaz ha arribat al Centre de Comandament del parc de Bombers de Figueres pocs minuts abans de dos quarts de sis de la tarda, on s'ha reunit amb el conseller de l'Interior, Felip Puig, i els comandaments dels serveis d'emergències. El ministre ha lamentat les pèrdues materials, ecològiques i humanes i s'ha compromès a prendre mesures al respecte.

Primerament s'ha referit a una reforma del Codi Penal que ja està en marxa i que planteja que els causants d'incendis com aquests, tot i que siguin fruit d'una imprudència o una temeritat, facin front a penes més dures. El ministre assegura que la legislació vigent no pot permetre que catàstrofes naturals com la de l'Alt Empordà o la pèrdua de vides humanes quedin impunes.

El ministre d'Interior també ha comentat que el govern de l'Estat també treballa ja en la redacció d'un decret llei que serveixi per aprovar ajudes econòmiques als afectats per l'incendi, tant per a les pèrdues patrimonials com humanes. Fernández Díaz ha destacat que l'avaluació dels danys es farà amb coordinació institucional amb el govern de la Generalitat.

El titular d'Interior del govern espanyol s'ha referit també a la situació actual de l'incendi, mostrant-se moderadament optimista. Diu que confia que la velocitat i orientació del vent es mantingui estable durant les pròximes hores i que, per tant, es pugui controlar el risc de que les flames s'escampin cap a la zona occidental, cap a la comarca de la Garrotxa.

Per fer-ho, Fernández Díaz entén que ja hi ha prou efectius a la zona afectada com per poder controlar l'incendi. "Encara no està controlat, però tenim tots els efectius necessaris", ha assegurat. Tot i això, manté que, si calen nous efectius en les pròximes hores, el govern de l'Estat té potencial per oferir nova ajuda als bombers catalans.

Actualment hi ha desplaçats a l'Alt Empordà 500 unitats de la Unitat Militar d'Emergències, 28 autobombarders, cinc avions del Ministeri d'Agricultura i un helicòpter que, segons el ministre, té un potencial "important" per tirar aigua sobre la zona boscosa afectada.

Fernández Díaz ha acabat per lamentar que les condicions climatològiques hagin tingut, també, la seva implicació en les dimensions de l'incendi. S'han donat les condicions per a un "incendi perfecte", ha afirmat. Segons el ministre la imprudència s'ha barrejat amb unes temperatures superiors als 30 graus, una velocitat del vent superior als 30 km/h i una humitat per sota del 30%.

El ministre ho ha explicat des del Centre de Comandament de Figueres, on hi ha arribat directament des de Grècia, d'una cimera de ministres europeus. Fruit d'aquesta trobada, Fernandez Díaz ha comentat que seria interessant crear un grup especial de mitjans aèries de països del sud d'Europa, com Portugal, Espanya, Itàlia o Grècia per atacar incendis de magnituds importants.