El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha demanat perdó i ha assumit tota la responsabilitat per no haver informat de la retenció de l'IRPF de la paga extra que s'ha aplicat en la nòmina de desembre. En declaracions als periodistes al Parlament, ha justificat la decisió presa pel Govern argumentant que els treballadors ja no cobraran el dia 28 de desembre la paga extra completa, sinó només un 80%, i aplicar llavors la reducció suposaria cobrar encara menys. "Ho sento i assumeixo la responsabilitat", ha dit Mas-Colell, que s'ha excusat dient que tot plegat ha estat un procés sense precedents, que s'ha fet molt ràpid i que implica molta coordinació.

Mas-Colell ha volgut donar la cara després que hagi transcendit que els funcionaris han cobrat la nòmina de desembre amb l'aplicació de l'IRPF sobre el sou, però també sobre la paga extra que encara no han cobrat. El conseller ha explicat que van decidir aplicar ja la tota la retenció el dia 21 perquè els treballadors públics poguessin cobrar el màxim el dia 28, tenint en compte que ja patiran un ajornament de la paga extra del 20%.

El raonament que va fer el Govern és que si ara es fa tota la retenció, els treballadors cobrarien tot el brut de la paga extra disponible el dia 28. "Vam pensar que seria un factor moderador de la possible necessitat de postergar el pagament d'un 20% de la paga extra. Si el dia 28, per una banda havien de postergar el 20% de l'extraordinària, i a sobre la retenció, això es notaria força", ha justificat.

"Totes les decisions tenen els seus prons i els seus cons, tothom es pot equivocar", ha dit Mas-Colell sobre aquesta mesura que ha aplicat el Govern. Sí que ha demanat disculpes obertament per la falta de informació als treballadors. S'ha excusat subratllant que ha estat un procés "sense precedents, que s'ha fet molt ràpid i que implica molta coordinació entre moltes unitats". "Assumeixo la responsabilitat de que la informació no ha fluït de la manera que hagués estat perfecte", ha dit.

Mas-Colell ha insistit que no hi ha cap raó més que aquesta, la manca d'experiència i la complicació d'una mesura com aquesta. "Tot s'ha hagut de fer molt de pressa. Jo els hi dic que ho sento i que assumeixo la responsabilitat", ha reiterat el conseller, que ha apuntat que ara ja hi ha informació al respecte penjada a l'intranet i es donaran explicacions addicionals.

D'altra banda, ha explicat que si s'ha aplicat la retenció sobre el 100% de la paga extra i no sobre el 80% (que es el que previsiblement es cobrarà finalment aquest any) és per evitar que els treballadors públics haguessin de fer llavors una declaració de la renda complementària l'any 2013, ja que l'IRPF d'aquest 20% restant correspondria ja als ingressos del 2012.