El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que Catalunya no té "cap alternativa" a les retallades perquè "forma part d'un club que es diu Unió Europea on no hi manem". Segons Mas, les retallades no són el resultat de cap ideologia ni cap doctrina, sinó fruit d'unes normes "que hem de complir si volem continuar formant part d'aquest club ". El president ha fet una crida als ciutadans perquè acceptin que "mai res tornarà a ser com era" i ha afegit que el país està en un moment "d'especial creativitat". El president ha fet aquestes declaracions en la cloenda de la Jornada Tècnica de Treball sobre el Pla de Salut de Catalunya 2011-2015, que s'ha celebrat a Sitges (Garraf).

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que Catalunya "no té alternatives al seu abast" per evitar les retallades pressupostàries. Segons Mas, el compliment de les directrius de la UE obliga a acceptar tot un conjunt de normes que Catalunya no pot fixar. "Si el nostre comportament és el correcte podem influir una mica, però no manem", ha apuntat.

Segons el president, les retallades no són el resultat de cap doctrina ni cap ideologia, sinó fruit de la necessitat de continuar formant part del "club europeu" que és la UE. El president ha recordat que la Generalitat està obligada a passar d'un dèficit de 8.400 MEUR a un de 2.600 MEUR en tan sols dos anys. Una exigència que, segons Mas, obliga a realitzar ajustos "de primera magnitud".

"La inacció és el pitjor dels escenaris"

Mas ha advertit que "res tornarà a ser exactament igual" a com ho era fa tres o quatre anys i ha instat els ciutadans a acceptar aquesta realitat "el més aviat possible". Segons el president, "aquest és el camí que cal recórrer per avançar" i ha afegit que "no n'hi ha cap altre de millor perquè la inacció és el pitjor dels escenaris". El president ha apuntat que Catalunya se'n sortirà amb el seu talent i ha descrit el moment que viu el país "d'especial creativitat".

Més consciència del bon ús del sistema sanitari

El president i el conseller de Salut, Boi Ruiz, han presentat aquest dissabte el Pla de Salut 2011-2015. Segons Ruiz, "cal transformar el sistema sanitari per tal d'assegurar la seva sostenibilitat".

El conseller ha presentat un Pla de Salut obert a la discussió i participació de 230 representants del sector sanitari català i ha explicat que es tracta d'un document estratègic sobre el model d'atenció a les persones, basat en l'anàlisi de les necessitats sanitàries de la població i dels instruments i dels recursos de què es disposa per donar-hi resposta.

Ruiz ha avançat els eixos generals de transformació del model d'assistència i ha destacat la necessitat d'una major orientació cap als malalts crònics, més capacitat de resolució des dels primers nivells assistencials i més qualitat en l'alta especialització.

El conseller ha demanat als professionals que participin més en les decisions i ha assenyalat que s'ha de fomentar la consciència del bon ús del sistema sanitari. En aquest sentit, Ruiz ha demanat "coresponsabilitat" a la ciutadania respecte a les reformes del sistema sanitari que s'aplicaran en el futur.

Segons el conseller, s'ha passat un any de retallades en serveis "que han estat necessàries per frenar el dèficit", però segons ell ara cal iniciar un procés en què el ciutadà ha de tenir més corresponsabilitat de salut i els professionals han de tenir més capacitat d'autogestió. Ruiz ha afirmat que ara s'obre una segona etapa de reforma del sistema de salut per fer-lo "més transparent, modernitzat i sostenible".

El conseller també ha agraït al personal de la sanitat pública els esforços realitzats pel que fa al seu sou. "Gràcies per la comprensió de la primera etapa, d'aquesta frenada que ha sacsejat els que van al cotxe. De l'últim zelador al primer gestor, que han estat capaços de renunciar a retribucions per fer sostenible el sistema".

D'acord amb la Llei d'ordenació sanitària de Catalunya, el Pla de Salut 2011-2015 ha de ser aprovat pel Parlament de Catalunya.