El president de la Generalitat, Artur Mas, va subratllar ahir la importància de la crisi econòmica i la urgència d'afrontar canvis profunds afirmant: "Res tornarà a ser exactament com ho havíem conegut abans (...) Com més aviat ens adonem que això no serà així, millor".

Mas va fer aquestes afirmacions a Sitges, on va clausurar, al costat del conseller de Salut, Boi Ruiz, una jornada tècnica de treball sobre el Pla de Salut 2011-2015, que haurà de ser aprovat pel govern català a finals de gener, abans del seu trasllat al Parlament.

"Res tornarà a ser exactament com ho havíem conegut abans, això a vegades molesta una mica. Noto, en alguns àmbits, certa nostàlgia dels últims temps, de tres o quatre anys enrere. Hi ha gent que està una mica ancorada en què això és un petit trànsit, però que tornarem al que teníem quatre o cinc anys enrere", va assegurar el president català.

"Com més aviat ens adonem que això no serà així, millor. Abans serem capaços de reaccionar i passar a l'acció", va advertir.

Segons l'opinió del president català, si s'expliquen les coses a la gent, tal com són, i es fa demanant coresponsabilitat, és possible que les coses es comprenguin.

Malgrat la seva decisió i fermesa en justificar la necessitat de les retallades, el president català va assenyalar que "si cal rectificar es rectifica", abans d'advertir contra "l'orgull i la supèrbia excessiva".

Artur Mas va destacar que, en el cas que Catalunya compleixi amb les normes d'estalvi i contra el ?dèficit fixades per la Unió Europea, un aspecte en el qual ha volgut destacar que la Generalitat no té competències, tindran la ?possibilitat d'"influir una mica", ja que el Govern català seria posat com a exemple de les coses que cal fer.

Amb relació als ajustos que es duran a terme el 2012, va indicar que els ajustos més severs, que afecten els serveis que es presten a la gent, ja s'han adoptat aquest any, encara que això no significa que no se segueixi lluitant "pels ?beneficis de l'eficiència".

L'any vinent cal seguir aplicant ajustos, va anunciar, no per la via dels serveis que es presten, sinó per d'altres i, en aquest punt ha citat "el conjunt dels servidors públics" per als quals va anunciar "un ajust no molt important, però que hi serà, en les condicions laborals".

Canviar el model assistencial

Mas i el conseller de Salut, Boi Ruiz van considerar ahir irrenunciable transformar el sistema sanitari per assegurar la seva "verdadera sostenibilitat", i plantegen un debat amb el sector les pròximes setmanes abans que el Consell Executiu aprovi el Pla de Salut 2011-15. Ruiz va avançar els eixos generals de la transformació del model assistencial: millor ?atenció als malalts crònics, més capacitat de resolució en l'atenció primària i garantir la qualitat en els processos d'alta especialització.

El conseller va precisar que, després d'un any en què les ?retallades en els serveis han estat obligatòries per frenar el dèficit, ?comença un procés "difícil, dur i complicat" en què el ciutadà ?guanyarà protagonisme com a ?coresponsable de la seva salut i en el qual els professionals sanitaris tindran més capacitat d'autogestió.

Aquests dos aspectes passen pel fet que el ciutadà participi més en les decisions i s'impregni de la cultura d'un bon ús del servei i de "certa coresponsabilitat", va dir el conseller sense més precisions, al mateix temps que els professionals tinguin més capacitat de ?decisió, sempre que comparteixin principis i donin comptes de les ?actuacions portades a terme.

Tres anys de reformes

"Fets els deures, abordem tres anys de reformes que ens donaran la verdadera sostenibilitat", va precisar, en defensar aquest pas com a necessari per garantir la ?cohesió social, preservar el pes de la sanitat en l'economia ?productiva i per l'efecte que té la ?salut en el capital humà.

Ruiz va assegurar que la reforma és imperativa no només per la crisi, sinó pels canvis socials que impliquen una demanda creixent de serveis sanitaris, l'envelliment de la població, la incorporació de noves tecnologies i un subfinançament crònic.

"L'èxit d'aquest pla no és ?dissenyar-lo, és fer-lo", va dir acompanyat de tots els càrrecs directius del seu departament, a més d'afirmar que el bon govern obliga que el procés es faci amb la participació del sector.