La Generalitat demanarà al futur govern de Mariano Rajoy en la primera reunió que mantingui amb el Ministeri de Foment el "traspàs total" de Rodalies, Regionals i els aeroports de Girona i Reus.

En una entrevista d'Europa Press, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha afirmat que la reunió amb Foment s'ha de fer "immediatament" per tractar la situació de les infraestructures catalanes.

Sobre Rodalies, ja en mans de Catalunya, el conseller ha lamentat el "retard històric" que pateix Barcelona en comparació de Madrid pel que fa a nous quilòmetres de vies, expedicions i qualitat del servei, cosa que l'Estat ha reconegut, i ha considerat que aquest reconeixement ha d'anar acompanyat d'un esforç inversor real.

Segons Recoder, la solució és tenir el traspàs complet --vies, catenària, personal, estacions i trens--, ja que el "traspàs virtual" actual només permet certa capacitat d'incidència i seure en taules de negociació.

Alhora, ha tornat a recordar la necessitat de modificar la llei ferroviària, tal com es va pactar, perquè Catalunya pugui canviar d'operador: "No volem tenir Renfe perquè no tinguem una altra possibilitat. És molt diferent negociar amb algú que té el monopoli a negociar amb algú que s'ha d'adaptar a uns estàndards de qualitat".

També està previst que el Govern posi sobre la taula a Foment un pla d'inversió per a Regionals, que estaria a punt durant el primer trimestre del 2012 --l'antiguitat mitjana dels trens que presten el servei de Regionals és de 20 anys, mentre que els de Rodalies supera els deu--.

En aquest sentit, el pacte fiscal, la principal aspiració de CiU, es presenta, segons Recoder, com la garantia perquè Catalunya pugui desencallar infraestructures estratègiques.

"Si tinguéssim el pacte fiscal, que no es preocupin del desdoblament de l'N-II a Girona o d'acabar el Quart Cinturó perquè ja ho faríem nosaltres", ha assenyalat el conseller, que ha expressat com és de frustrant estar mancat de capacitat per incidir en aquestes obres.

Recoder assegura que el pacte fiscal el necessita el conjunt de la societat catalana: "Econòmicament estem contra les cordes. Intentem equilibrar les finances, però d'aquí a tenir una capacitat important d'inversió hi ha un gran tros".

Filials d´AENA per a Girona i Reus

Respecte a la possibilitat de crear una filial d'AENA per a l'Aeroport de Girona --fet que segons el secretari d'Estat de Transports, Isaías Táboas, veu factible dins de la legislació actual-- i en què les institucions catalanes tinguessin un pes determinant, Recoder ha considerat que és "interessant com a pas previ al traspàs".

"La nostra intenció és aconseguir la privatització de l'Aeroport del Prat i la constitució formal de la societat de control, així com avançar en el procés de singularització de Girona i Reus", ha assegurat.

Respecte a l'Aeroport de Lleida-Alguaire, ha criticat que l'Estat hagi necessitat dos anys per crear el punt fronterer que permeti a les instal•lacions operar vols fora de l'espai Schengen, autorització que s'espera abans del 19 de desembre.

"La desídia de l'Estat ens ha causat un perjudici", ha afirmat Recoder, ja que el retard del govern ha impedit tancar un acord amb les grans agències de viatges russes Ascent Travel i Pegas Touristik, amb els quals es preveia que aportarien 13.000 esquiadors a les estacions de Vaquèira, La Molina i Andorra.

Pressupost del 2012

Pel que fa a la retallada que pot patir la Conselleria que dirigeix amb vista al 2012 i que en els pressupostos del 2011 va ser d'un 31%, Recoder espera que aquest percentatge sigui inferior, i ha avançat que en els comptes del pròxim any hi haurà 400 milions de pagaments diferits, és a dir, d'obres ja executades però que no s'han acabat de pagar.

"Si agaféssim un nombre de pressupost com el de l'any passat, ens aniríem al 50% del pressupost per pagar obres ja fetes", ha lamentat el conseller, que ha assenyalat que el marge de maniobra que queda seria molt petit.