El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha avançat que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) haurà de retallar les seves despeses en 61 milions d'euros durant 2012, un 13,3% menys que l'any passat, en sumar el dèficit acumulat de 21 milions que es generarà aquest any als 40 addicionals que l'Executiu preveu retallar en el pròxim contracte programa.

Així ho ha exposat Homs en la comissió de control de la CCMA celebrada al Parlament, on ha precisat que la retallada del 15% en el pressupost d'aquest any no es complirà - es va passar de 350 a 300 milions però les despeses finals ascendiran a 321-, al mateix temps que està previst que el 2012 es produeixi una nova reducció del 13,3 % - de 300 a 260 milions.

Homs ha apostat així mateix per una "concentració" dels canals de TVC, passant dels sis actuals a quatre, després de constatar que la televisió digital ha permès una multiplicació de canals que no s'ha correspost amb un augment de l'audiència, ja que el consum de televisió en català ha passat del 30 al 23 per cent en l'última dècada, ha explicat.

En aquest sentit ha explicat que "no es pot assumir el manteniment dels sis canals actuals" i defensa que el que calen són "productes audiovisuals de qualitat i amb capacitat d'atracció pel gran públic".

Així, garanteix que el procés de concentració s'ha d'entendre com "una oportunitat de futur i de consolidació". Tot i el pla d'ajust a la CCMA, el Govern ha garantit que es mantindran tots els llocs de treball.

"Catalanitat, servei públic i motor de l'audiovisual"

El portaveu del Govern ha fet públic un seguit de mesures que s'inclouen en un pla d'ajust de la CCMA en la línia, però, de fer una aposta potent per mantenir una CCMA "referent en qualitat i audiència" sota els tres grans compromisos que han de guiar l'ens, "la catalanitat, el servei públic i esdevenir motor de la indústria audiovisual".

El pla, que versa sobre el compromís de garantir la plantilla actual de la CCMA, proposa la reducció del nombre de canals de TVC al·legant la disminució de la presència del català a la televisió. Així, ha afirmat que "més canals no vol dir més audiència" i ha apostat per productes que atreguin el públic. "Podem garantir que els quatre canals puguin arribar a totes les llars i es converteixin en referents", ha explicat.

Amb aquesta reformulació de canals, segons el Govern es podrien estalviar 6 milions d'euros només en difusió i ha recordat que el model català "no s'allunyaria de l'europeu". "No volem tancar per sempre els canals", ha reblat.

En paral·lel, Homs proposa aplicar una major transparència als processos de producció associada i incloure, si es considera convenient, el sector audiovisual. Així mateix, ha fet una aposta per entendre TVC com a productora de continguts de "gran nivell" amb l'objectiu que els productes puguin ser consumits a través dels canals de la CCMA però també per Internet. "La CCMA ha de ser garantia de producció a gran escala", ha reblat.

Finalment, Homs ha apostat perquè TVC tingui "més sinèrgies" i "major connexió amb les televisions locals". Així, ha reconegut l'esforç que ja estan fent la XAL i TVC per intercanviar continguts en la línia, per exemple, que el TN Comarques o determinats productes esportius es nodríssim de la XAL i, com a contrapartida, la CCMA els subministri productes per omplir la graella.

El portaveu del Govern ha insistit que aquestes reformes que "s'han d'afrontar" requereixen un "gran consens parlamentari i social".

Adequar el pressupost al moment de crisi

Homs ha insistit que la CCMA no es pot escapar dels ajustos pressupostaris, malgrat que ha reconegut els "esforços notables" que s'han fet fins ara. Tot i així, ha recordat que "no s'han complert objectius proposats" amb una desviació respecte el pressupostat de 21 milions d'euros. "El que no s'ha estalviat aquest any s'estalviarà l'any que ve", ha avançat. Per això, ha anunciat que la CCMA tindrà un pressupost de 260 milions, un 13,3% inferior al del 2012.

"Hem de demanar un punt d'esforç als treballadors", ha assegurat, i ha explicat que la negociació amb els treballadors "ha de ser el nord de la proposa".