El Jutjat d'Instrucció número 9 de Barcelona investigarà la mort d'una dona per hemorràgia cerebral després de passar per quatre hospitals catalans en 65 hores per ser operada d'urgència: el de Blanes (Girona), el Josep Trueta de Girona, i els centres Vall d'Hebron i Clínic de Barcelona.

En una sentència del 21 de novembre, notificada aquest dijous, la magistrada Silvia López Mejía admet la querella presentada pels familiars de la dona contra el gerent de l'Hospital Vall d'Hebron, Jaume Raventós, i contra el cap de servei de neurocirurgia del centre, segons han informat a Europa Press fonts judicials.

La querella és per un delicte contra els drets individuals i per un altre de negació de l'assistència sanitària, respectivament, i també contra l'Institut Català de la Salut (ICS) com a responsable civil subsidiari.

Segons la querella, María del Carmen M. va arribar passades les cinc del matí del 7 de setembre a l'Hospital de Blanes (Girona), i allà els metges, en sospitar que es tractava d'una hemorràgia cerebral, van decidir derivar-la a l'Hospital Josep Trueta.

En aquest centre es va confirmar que patia una hemorràgia cerebral al costat d'un coàgul hemàtic, fet que obligava a operar-la urgentment, per la qual cosa va ser derivada al Vall d'Hebron de Barcelona.

L'endemà la van baixar sedada a la planta de quiròfans i, després de diverses hores d'espera, els metges van informar la família que no podien operar-la ni embolitzar-la perquè no tenien cap quiròfan disponible.

L'operació es va endarrerir fins a dues vegades i després de les protestes dels familiars, els metges van decidir traslladar-la a l'Hospital Clínic on finalment va ser operada 65 hores després.

El 10 de setembre la van tornar al Vall d'Hebron, on va quedar ingressada, i on va empitjorar fins a morir el dia 16, segons indica la família.

El Vall d'Hebron ha obert una investigació interna, com marca el protocol després de la presentació d'una queixa, per revisar el cas.