El Departament d'Interior ha detectat que els maltractadors joves utilitzen el mòbil i les xarxes socials per controlar la parella. El director general d'Administració de Seguretat de la conselleria, Andreu Joan Martínez, ha explicat a l'ACN que estan alerta davant la proliferació de noves eines i nous fenòmens per exercir la violència de gènere. La coordinadora de la Unitat de Suport d'Atenció a les Víctimes (USAV), Alba Alfageme, ha afegit que hi ha "certa permissivitat" entre els joves davant de situacions de violència. En aquest context les noves tecnologies (NTIC) s'utilitzen com a "mesura de control" i s'exerceix una violència més psicològica, "a la que costa arribar", ha dit Alfageme.

Segons les darreres dades del Departament d'Interior, en els primers nou mesos del 2011 la majoria dels agressors són joves d'entre 11 i 30 anys, en concret 152 dels 286 comptabilitzats. Aquesta és una de les realitats en les que incidiran les campanyes de sensibilització i els missatges que es difondran aquest divendres, 25 de novembre, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional Contra la Violència de Gènere.

En una entrevista a l'ACN, Martínez ha explicat que tot i aquestes xifres "no es pot generalitzar" i que l'indicatiu de l'edat "és només un més" dels que condicionen el fenomen.

Per abordar aquestes noves realitats, el Departament ha creat la Unitat de Seguiment i Atenció a les Víctimes (USAV) i una nova aplicació tecnològica, el Sistema Integral d'Atenció a la Víctima, que permet que els policies tinguin una visió general de quines són les afectades i quina mesura de protecció necessiten.

Aquesta mesura es decideix quan una dona es dirigeix a la policia per denunciar un cas de violència. En aquell moment els agents elaboren un qüestionari mitjançant el qual valoren el risc policial i es decideixen els nivells de protecció i les pautes d'actuació i seguiment necessàries.

Només arriba el 20% de la realitat

Tot i els avenços en els darrers anys, Alfageme ha alertat que només arriben a l'àmbit policial entre el 17 i el 20% dels casos de violència de gènere i ha lamentat que continua existint "una realitat submergida". Ha afegit també que la meitat d'aquests casos arriba quan ja fa 10 anys que les dones pateixen aquesta violència.

Davant d'aqueta situació, el Departament s'ha proposat impulsar una nova política "amb l'objectiu principal de protegir les víctimes", segons ha explicat Martínez. Aquesta nova política es concentra en el Pla de Seguretat i Atenció a les Víctimes de Violència Masclista, que va presentar el conseller d'Interior Felip Puig al Parlament a l'octubre.

El director general ha dit que "no s'ha de tenir només una mirada reactiva" després de que es doni un cas de violència sinó que la prioritat és conèixer l'entorn de la víctima i poder detectar els factors de risc abans. Això s'aconseguirà gràcies al treball en xarxa amb altres agents, com els serveis socials locals, que tenen un coneixement més proper i acurat de cada cas.

8 dones mortes a Catalunya

Fins el 4 de novembre, últimes dades actualitzades d'Interior, havien mort a Catalunya vuit dones com a conseqüència de la violència masclista. D'aquestes, només tres havien presentat una denúncia prèvia contra el seu agressor.

En els tres primers trimestres de l'any, la conselleria ha comptabilitzat 9.428 fets policials relacionats amb la violència masclista en l'àmbit de la parella. Aquests han anat creixen trimestre rere trimestre, aspecte sobre el que ha dit Martínez que no s'ha de fer una lectura negativa ja que no necessàriament vol dir que hi hagi més casos sinó que estan aflorant més i es denuncia més. "Hem d'arribar a aconseguir que es denunciï tot allò que està passant", ha declarat.

En el mateix període s'han detingut 5.119 agressors, dels quals 21 eren menors, i s'han atès 10.209 víctimes.