El viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, es va oferir ahir a liderar una candidatura unitària per a la nova etapa del PSC i "reconstruir" el partit a partir del seu congrés de desembre i, si no és possible aquesta candidatura, ja va avançar que no s'enfrontarà a la resta de candidats.

Iceta, que fins ara s'havia mantingut hermètic sobre les seves aspiracions de futur, va anunciar així la seva renúncia a encapçalar una candidatura d'enfrontament amb vista al congrés, però al mateix temps va deixar la porta oberta tant a sumar-se com a liderar-ne una d'unitària.

En una conferència en l'agrupació del PSC a l'Eixample barceloní i davant una gran expectació i un nodrit nombre de dirigents del partit, Iceta va mantenir una postura que per moments va generar cert desconcert en admetre que per la seva veterania alguns pensaven que no seria el millor per a liderar el PSC, però tot seguit va deixar "en mans" dels delegats del congrés aquesta decisió.

Absències destacades

"Podria ser jo un bon primer secretari del partit en aquests moments? Crec que sí", va assegurar Iceta, en una conferència a la qual va assistir gairebé tota la plana major del PSC, encara que va tenir dos grans absents, l'actual primer secretari del partit, José Montilla, i el secretari d'organització, José Zaragoza.

Tampoc no hi va assistir l'alcalde de Terrassa i un dels candidats a liderar el PSC, Pere Navarro, que ja havia explicat dies abans que la conferència coincidia amb un ple municipal de l'Ajuntament que dirigeix. Sí que van ser a la cita els altres candidats a la primera secretaria, Àngel Ros i Joan Ignasi Elena.

Iceta, que es va oferir per a "tot el que calgui" en nom de renovar el PSC, va dir estar disposat a "tirar del carro com el primer dels militants o a empènyer-lo com l'últim", però al que no estava disposat de cap manera, va subratllar, és "a deixar-lo caure ".

El socialista, que dilluns passat es va convertir en la cara visible de la pitjor derrota del PSC en unes generals, va defensar per què podria ser un bon líder del partit malgrat que, com va admetre, va ser "coresponsable dels errors i de les carències" d'aquest.

Punts forts

Entre els seus punts forts, que va desgranar un per un, va destacar la seva experiència política, el seu tarannà obert i integrador, la seva dedicació exclusiva i que no es planteja com a objectiu presentar-se a unes primàries per optar a ser candidat a la Generalitat.

En aquest sentit, i encara que el seu discurs es va moure en termes ambigus i per moments contradictoris, Iceta no va tancar la porta a canviar d'opinió sobre les seves aspiracions a ser candidat electoral encara que les seves paraules van suggerir que el seu desig és que el congrés de desembre sigui en certa manera un procés de transició.