El portaveu del Govern de la Generalitat, Francesc Homs, ha confirmat aquest dijous a Ràdio 4 que l'executiu comanat per Artur Mas reduirà "drets adquirits" als funcionaris per reduir la despesa pública de personal. L'ACN avançava aquest dimecres que entre aquest drets adquirits s'estudiarà la reducció dels dies de disposició personal i els tiquets restaurants. Diversos mitjans es fan ressò aquest dijous d'algunes de les mesures que es podrien prendre, entre les quals apujar les tarifes d'algun transport públic. Sobre aquest detall en particular, Homs no ha confirmat ni desmentit.

Tal com explicava l'ACN, algunes d'aquestes mesures poden afectar els dies de disposició personal o els tiquets restaurant que tenen els empleats que treballen en jornada partida, és a dir, unes hores al matí i unes hores a la tarda.

En aquest últim cas, s'oferiria una alternativa si se suprimissin els tiquets restaurant com podria ser compactar les jornades laborals de manera que es treballés només al matí o a la tarda.

Una mesura, però, que no es podria aplicar en molts dels sectors dels treballadors públics ja que cada sector ofereix un servei concret que implica un determinat horari laboral.

Al respecte, Homs ha dit: "Són d'aquestes propostes que es posaran damunt la taula amb les reunions amb els sindicats". I ha afegit: "Són drets adquirits en els darrers anys. Hem tingut una situació econòmica que ens pensàvem que érem rics i s'han anat fent guanys des del punt de vista de millores laborals. Ara ens hem de resituar".

Tot plegat, segons el portaveu del Govern, respon a l'objectiu d'estalviar sense "afectar els serveis directament a la gent de l'atenció sanitària, de l'ensenyament, dels serveis socials, etc".

El transport públic, incògnita

Homs no ha volgut "confirmar ni desmentir" si el preu de la T-10 s´apujarà 0,75 cèntims, passant d´aquesta manera dels 8,25 euros als 9, tal i com ha publicat algun mitjà de comunicació. Sí ha dit, però, que el detall de les mesures que proposa el Govern es coneixeran en les pròximes setmanes.