25 de novembre de 2011
25.11.2011
Retallades

Declaren improcedents vuit acomiadaments del Govern

Les sentències obliguen les empreses a readmetre els empleats o pagar-los 45 dies per any treballat

25.11.2011 | 19:33

Diverses sentències de jutjats socials han declarat improcedents els acomiadaments de vuit treballadors d'empreses públiques de la Generalitat, acordats entre els passats mesos d'abril i juliol, en el marc dels primers ajustos pressupostaris imposats pel govern català.

Segons que ha informat l'advocat del Col·lectiu Ronda Jaume Garcia, que ha portat aquests assumptes laborals, les sentències han declarat improcedents un acomiadament al Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), tres a l'Institut Cartogràfic i quatre al Forestal Catalana.

Les sentències obliguen les empreses a readmetre els empleats o, en cas contrari, a pagar-los 45 dies per any treballat, en comptes dels 20 que els van oferir inicialment, com a indemnització per acomiadament improcedent.

El mes de juliol passat, un jutjat social de Barcelona va declarar improcedent un dels primers acomiadaments denunciats, el del cap del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) que l'empresa va justificar pels "devastadors efectes de la crisi econòmica", en una sentència de la qual ja va informar l'Agència Efe.

A aquesta resolució n'han seguit posteriorment set més que han declarat improcedents altres acomiadaments que també van ser justificats per causes econòmiques.

Segons el lletrat, diverses d'aquestes sentències coincideixen a assenyalar que les empreses de l'administració no poden emparar-se a l'article 52 de l'Estatut dels Treballadors, que autoritza les empreses privades a aprovar retallades de plantilla per fer front a pèrdues econòmiques.

En el cas les empreses públiques, que no tenen pèrdues sinó dèficit, els acomiadaments per motius econòmics només estarien justificats en algunes situacions extraordinàries que no concorren en els casos impugnats davant la justícia, segons assenyalen les sentències esmentades.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema