CCOO de Catalunya ha acusat aquest dimarts el Govern de la Generalitat d'"enganyar" l'electorat a l'anunciar noves retallades l'endemà passat de les eleccions generals, en les que CiU ha obtingut 16 diputats i ha desbancat el PSC com a força catalana més votada.

En declaracions a Europa Press, la portaveu del sindicat, Dolors Llobet, ha apuntat que si aquests nous ajustos s'haguessin anunciat una setmana abans, probablement la federació "no hagués tret el mateix resultat".

Les noves mesures presentades pel president de la Generalitat, Artur Mas, després del Consell Executiu inclouen més rebaixes del sou dels empleats públics, venda de patrimoni i un increment de les taxes, en concret les universitàries, el preu del transport públic i el rebut de l'aigua.

Així mateix, estudia l'increment del preu de la gasolina, que no afectaria a transportistes i sector primari, i introduir una taxa per recepta farmacèutica dispensada en la sanitat pública per "evitar abusos".

Llobet ha criticat que els funcionaris han patit successius retalls i congelacions en els seus salaris des del 2007, cosa que "no ha servit per crear ocupació i només ha empitjorat la qualitat dels serveis públics".

Ha reclamat al Govern que deixi de prendre decisions de manera unilateral i que les negociï amb els agents socials, i ha apostat per augmentar els ingressos via impostos, i no només amb retallades.

En aquesta línia, ha reclamat a la federació nacionalista que "sigui conseqüent" i que proposi al Congrés una reforma fiscal en profunditat que impliqui més impostos per a les grans fortunes i les rendes de capital.

Altres queixes

El portaveu del Sindicat de Mossos d'Esquadra (SME-CCOO), Toni Castejón, ha convidat aquest dimarts al president de la Generalitat, Artur Mas, a viure amb el sou mitjà d'un funcionari, incloent les reduccions dels últims anys, sense cotxe oficial ni dietes. D'aquesta manera, segons ell, podria veure si és possible arribar a final de mes amb la retallada de sou que ha anunciat aquest migdia, i més tenint en compte que molts Mossos d'Esquadra tenen moltes despeses de mobilitat. Castejón ha criticat que la mesura s'hagi anunciat dos dies després de les eleccions i que es torni a centrar en el sou dels funcionaris.