Francesc Homs, portaveu del Govern de la Generalitat, ha afirmat aquest dimecres a RAC 1 que no es van presentar els pressupostos abans del 20-N perquè les retallades anunciades "necessiten de grans consensos" i en campanya electoral haurien estat "una bomba de rellotgeria" per al debat parlamentari. Homs ha justificat les noves mesures i s'ha mostrat "orgullós" d'estar en un país "que pren la iniciativa" sense esperar a que li diguin què ha de fer, en al•lusió a altres regions de l'Estat. Ha recordat que a altres països europeus amb millor situació econòmica, retallades d'aquest tipus ja s'han dut a terme. En aquest sentit ha dit que s'ha de triar entre "el model andalús" i "el model alemany".

Homs ha repetit l'expressió que aquest dimarts ha fet servir el president de la Generalitat, Artur Mas, per justificar les noves retallades. "Hem tocat os". Per això, ha dit, ara calen grans consensos per tirar endavant les mesures necessàries per remuntar la situació. Ara, ha dit, toca el debat, però és un debat que en campanya electoral no s'hauria pogut fer. "Si haguéssim plantejat això en plena campanya electoral era una bomba de rellotgeria per al debat parlamentari", ha assegurat el portaveu.

D'altra banda, Homs s'ha mostrat "orgullós d'un país que pren iniciativa i que decideix per ell mateix". I ha afegit que els països "que van bé a Europa" han pres mesures similars. A més, ha retret que a altres regions de l'Estat encara no s'hagi fet, i ha afegit: "O ens emmirallem amb Andalusia o ens emmirallem amb els alemanys".

CiU buscarà els vots de PP, PSC i ERC

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, està acabant d'elaborar uns pressupostos que es presentaran els pròxims dies al Parlament de Catalunya. Homs ha reiterat la necessitat d'adoptar les mesures extraordinàries que al seu parer toquen amb el màxim consens possible, i per això ha assegurat que es buscarà el suport de PP, PSC i ERC "com a mínim" per tirar endavant els comptes de la Generalitat per al 2012.

L'Estat deu 700 milions a Catalunya

Finalment, Homs també s'ha referit a la qüestió del Fons de Competitivitat. Ha recordat que, en el fons, no eren als pressupostos, tot i lamentar la manca d'interès del govern espanyol per avançar els diners. Ara bé, el que sí era als pressupostos, ha assegurat, són els 700 milions de la disposició addicional tercera de l'Estatut, que marca les inversions en infraestructures de l'Estat a Catalunya. "Ens van dir que sí que ens la pagarien -ha assegurat Homs- i de moment tampoc l'han pagat".