El nou pla d'ajustos presentat aquest dimarts pel president de la Generalitat, Artur Mas, perquè Catalunya compleixi amb l'objectiu del dèficit de l´1,3% del PIB per el 2012 l'apropa a pactar els pressupostos de l'exercici amb el PP, com ja va passar el 2011.

Així es desprèn de les rodes de premsa que tots els partits de l'oposició han celebrat aquest dimarts al Parlament, i en què tots els grups, a excepció dels populars, han carregat contra el Govern per plantejar una nova rebaixa salarial als funcionaris i incorporar noves taxes i augmentar algunes de les existents.

Encara que ha advertit que hi ha punts de discrepància en algunes mesures anunciades pel Govern, el portaveu del PP, Enric Millo, ha manifestat "satisfacció pel que ha escoltat", i ha ofert la col·laboració del seu partit per actuar amb responsabilitat per reactivar l'economia espanyola i catalana.

Precisament, el president de la Generalitat va advocar aquest dimarts perquè PP i CiU s´"ajudin mútuament" per aconseguir que l'economia espanyola es mantingui a flotació, el que s'hauria de traduir en el suport dels populars als pressupostos catalans per al 2012.

La resta de formacions han carregat amb duresa contra la nova onada de retallades proposada pel Govern, arribant fins i tot a titllar de "frau democràtic" el fet que hagi esperat a l'endemà passat de les eleccions per anunciar-ho.

Només la portaveu d'ERC, Anna Simó, tot i rebutjar les noves mesures, ha mantingut la "mà estesa" a l'Executiu de Mas, una postura que també va mantenir aquest dilluns el president dels republicans, Oriol Junqueras, encara que l'ha condicionat al fet que Mas repensi el 'full de ruta' presentat per al 2012.

Des del PSC, el president del grup, Joaquim Nadal, ha advertit que si el Govern no rectifica amb més progressivitat fiscal i menys retallades "no hi ha res a fer" en relació a un possible suport dels socialistes catalans als pressupostos de la Generalitat del proper exercici.

"Frau democràtic

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha acusat CiU de dur a terme un "frau democràtic" per anunciar les noves retallades dos dies després de les eleccions i amb mesures que, segons ell, no tenen res a veure amb el que portaven al programa.

En la mateixa línia, el portaveu de Ciutadans, Jordi Cañas, ha carregat contra el Govern per dosificar les seves retallades en funció dels seus "interessos electorals", mentre que des de SI, Alfons López Tena, ha exigit a Mas que lideri la insubmissió fiscal de Catalunya per no fer més retallades.

Des de CiU, Jordi Turull ha lloat el "coratge i serietat" del president de la Generalitat per anunciar els nous ajustos i no tractar de dissimular-los incloent-los en el paquet de documentació dels pressupostos.