El president de la Generalitat, Artur Mas, ha avisat aquest dimarts al futur govern de Mariano Rajoy que un nou finançament que equipari Catalunya amb les autonomies forals és una de les "poques oportunitats" que li queden a Espanya per recompondre la seva relació amb Catalunya.

En roda de premsa després de la reunió del Consell Executiu, ha reaccionat així després que els populars tanquessin la porta al pacte fiscal, tot i que ha deixat clar que només donarà validesa a les declaracions que realitzi Rajoy sobre aquesta qüestió.

"Poca broma, que s'ho pensin bé, estan a temps. És una oportunitat per recompondre la relació entre Catalunya i Espanya de manera tranquil·la i serena, perquè estan molt fetes malbé", ha assegurat Mas, qui ha sostingut que la Generalitat no afluixarà en aquesta demanda.

"Espanya se la juga molt", ha afegit Mas, pel que no veu estrany que CiU, com a força catalanista sense dependència espanyola, hagi guanyat per primera vegada en la història els comicis generals a Catalunya, després de 32 anys de victòries socialistes.

Així, malgrat la majoria absoluta del PP, Mas ha assegurat que el Govern se sent "fort i legitimat" per reclamar el pacte fiscal, després d'insistir que és una condició 'sine qua non' per a possibles col·laboracions amb el futur govern central.

I és que, segons Mas, Catalunya té dret a demanar un tracte just, i més després dels esforços i els ajustos que està aplicant per complir amb Espanya i Europa, i ha presentat el pacte fiscal com una oportunitat per trencar el cercle actual de pobresa i augment de l'atur i garantir un sistema i uns serveis públics millors que els actuals.

"Servirà també per no tenir la sensació que acabem vivint pitjor que els qui estem ajudant. Això no es pot permetre", ha conclòs.