Protecció Civil manté en fase d'alerta el Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya Inuncat, a partir de les previsions meteorològiques i per les incidències relacionades amb la pluja a diferents punts del territori. També per la previsió de forts vents i mala mar. L'alerta, a banda de les pluges, es manté pel fort onatge. També hi ha un avís per fort vent. Des de Protecció Civil es demana prudència als conductors si han de circular vora els rius. Per aquest dimarts es preveu que el temporal pot afectar amb més intensitat les comarques de la Terra Alta, la Ribera d'Ebre, el Baix Camp i el Vallès Oriental.

Igualment, Protecció Civil demana a la població que eviti en el possible els desplaçaments en vehicle a les zones afectades i busqui rutes alternatives si no els poden posposar. Es demana extremar la precaució en zones properes a rieres, rius, ports, esculleres, passos subterranis inundables i, en general, en qualsevol punt que pugui presentar problemes.

També cal extremar les precaucions a causa del vent evitant deixar elements inestables en balcons i terrasses, recollint tendals i assegurant els elements que puguin patir desperfectes. L'acumulació de pluja i la inestabilitat del sòl pot fer que s'incrementin els efectes del vent.

La costa central de Catalunya ha estat força afectada per les pluges durant la nit, sobretot a la Selva i al nord del Maresme (conca de la Tordera). També a l'Alt Empordà, al Baix Empordà, al Gironès i al Pla de l'Estany, on, tot i això, ha plogut menys i sense nuclis tempestuosos.

Des de les nou de la nit d'aquest dilluns fins a les set del matí d'aquest dimarts el telèfon 112 ha rebut 48 trucades relacionades amb l'episodi de pluges, corresponents a 44 incidents. Majoritàriament provenien de les comarques gironines i barcelonines, del Maresme, la Selva, el Vallès Oriental, el Pla de l'estany, el Gironès i el Baix Empordà.

D'altra banda, entre les nou de la nit de dilluns i les set del matí de dimarts, els Bombers han rebut 55 avisos relacionats amb la pluja, 30 a la Regió d'Emergències de Girona, 24 a la Regió Metropolitana Nord i 1 a la Regió Centre. La majoria d'aquests avisos han estat per inundacions de baixos, revisions de vies afectades per petites esllavissades o per acumulació de terra o fang que dificultaven el trànsit, així com per carrers que baixaven plens d'aigua. Els Bombers també han fet inspecció de punts inundables, així com punts de carreteres a la vora de rieres.

De la seva banda, des del Servei Català del Trànsit (SCT) es recorda que hi ha deu carreteres catalanes tallades a causa de les condicions meteorològiques, nou per inundacions a l'Alt Empordà i una per despreniments al Maresme, a Calella.

A Sant Cebrià de Vallalta hi ha hagut incomunicació d'una urbanització a causa del tall dels seus accessos per l'aigua. La policia local, però, podia creuar amb els seus vehicles i ha fet vigilància tota la nit. Actualment ja està normalitzat l'accés a la urbanització.

Hi ha diversos municipis amb Pla Municipal d'Emergències activat. A l'Alt Empordà són Boadella i Les Escaules, Castelló d'Empúries, Figueres, Llançà, Palau-saverdera, Peralada, Pont de molins, Port de la Selva i Vilafant. A la Selva, Blanes i Lloret de Mar. Al Maresme, Sant Iscle de Vallalta. Al Barcelonès, a Barcelona s'ha activat el Pla d'Autoprotecció de Clavegueram Clabsa i el Pla Municipal per estat de la mar.

També s'ha activat preventivament el Pla d'Autoprotecció del Port de Barcelona i el Pla d'Emergència del Parc Fluvial del Besòs.

Embassaments i cabals

D'altra banda, l'Agència Catalana de l'Aigua ha informat del sobreeiximent de matinada dels pantans Foix, Portbou, Vallforners i Cabals.

Als rius i rieres del Nord-est de Catalunya s'han acumulat precipitacions importants en les darreres hores i s'hi estan donant creixements substancials de cabals.

El cabal de la conca de la Muga té tendència a la baixa i és previst que segueixi així les properes hores. La conca del Fluvià, en canvi, té tendència creixent. Pel que fa a la conca del Ter presenta cabals superiors a la part baixa del riu, cabals sensiblement superiors aigües amunt dels embassaments, cabal en augment al seu pas per Girona i per Onyar, i cabal superior a l'habitual des de l'embassament. Pel que fa al Daró, presenta cabal superior a l'habitual, però amb tendència a la baixa, mentre que la conca de la Tordera té cabals superiors a l'habitual.