Uns 10.000 universitaris catalans -segons la Guàrdia Urbana - i fins a 30.000 - segons la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat pública (Pudup) - s'han manifestat la tarda d'aquest dijous pel centre de Barcelona en protesta contra les retallades de la Generalitat, una mobilització que representa la culminació de la vaga universitària que ha tingut lloc durant tot el dia.

La protesta ha arrencat al voltant de les 18.30 hores des de la plaça Universitat i ha arribat fins a la plaça Sant Jaume, on una vintena d'antiavalots protegien la Generalitat. Allà, els estudiants s'han assegut i han llegit un manifest contra la privatització i les retallades en educació al crit d'"Artur Mas retalla't Els collons".

La pancarta que obre la manifestació té el lema "L'educació és futur. Defensem-la" i la firma la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (Pudup), que ha fet una crida a la participació en la vaga d'aquest dijous.

Destruiran 4.000 llocs de treball

El professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i portaveu de Pudup, Ermengol Gassiot, ha assegurat que l'entitat es "ratifica" en els seus càlculs que es destruiran 4.000 llocs de treball a les universitats públiques durant el 2012 per les retallades.

"Volem contestar a les informacions tergiversades del secretari d'universitats, Antoni Castellà, que ens acusa de falsejar dades: ens ratifiquem en aquestes xifres ja que s'extingiran llocs de treball a través de la finalització de contractes", ha dit en declaracions als periodistes abans de començar la marxa de protesta convocada a la plaça Universitat de Barcelona.

Tot i això, ha assegurat que la Pudup coincideix amb Castellà en el fet que es perdran pocs llocs de treball però hi haurà altres estratègies per finalitzar contractes, com no cobrir les jubilacions i fer "desaparèixer" els professors associats.

"Ens alegrem que el Govern reconegui l'existència de falsos professors associats", ha afegit Gassiot, qui ha manifestat la seva esperança que s'adoptin les mesures necessàries per impedir aquesta situació.

Alhora, ha qualificat la vaga universitària d'aquest dijous de "jornada històrica" pel seu elevat seguiment, segons les estimacions de la Pudup. I és que, segons la plataforma, l'activitat acadèmica s'ha "paralitzat a la majoria de campus"de Catalunya.

En un comunicat per fer una primera valoració de la jornada, la Pudup ha destacat "l'ampli seguiment" de l'aturada i ha afirmat que això posa de manifest "el malestar" de la comunitat amb les "polítiques de retallades" que està aplicant el Govern. Segons els convocants, aquestes decisions "tenen com a objectiu mercantilitzar completament la universitat pública".