L'esmena a favor de l'oficialitat del català a la Unió Europea finalment no es podrà votar aquest dijous a la comissió d'Exteriors del Parlament Europeu. Els serveis jurídics de l'Eurocambra han declarat a última hora "inadmissible" l'esmena presentada pel convergent Ramon Tremosa, l'ecosocialista Raül Romeva i el republicà Oriol Junqueras. El text pretenia mostrar el suport dels diversos partits a l'oficialitat de la llengua catalana a la UE aprofitant l'ingrés de Croàcia. De fet, els eurodiputats liberals i verds pensaven votar-hi a favor i Tremosa, Romeva i Junqueras havien demanat als socialistes que pressionessin el PSOE perquè també ho fes. Finalment, però, el text no arribarà a debatre's.

Segons ha pogut saber l'ACN, els serveis jurídics del parlament europeu han considerat que l'esmena és "inadmissible perquè adreça un tema que no està relacionat" amb el debat que es farà demà dijous a la comissió d'Afers Exteriors ni amb les seves competències. Els eurodiputats voten un informe sobre l'entrada a la UE de Cròacia liderat pel socialista austríac Hannes Swoboda.

Tremosa, Romeva i Junqueras van presentar l'esmena, coneguda com a 111, estipulant que, com que l'ingrés de Cròacia "requerirà un canvi en el tractat per incloure la llengua croata com a llengua oficial de la UE", els diversos estats membres també poden acceptar "incloure com a llengua oficial de la UE el català, que és la tretzena llengua més parlada a nivell europeu, amb més de 10 milions de parlants".

Finalment, però, i després que aquest dimecres els tres eurodiputats pressionessin el partit socialista perquè votés a favor de l'esmena igual que pensaven fer-ho liberals i verds, el text ha caigut de l'agenda de la reunió.

Sense el suport d'almenys un dels dos grups majoritaris de l'Eurocambra, populars o socialistes, la comissió d'Exteriors hagués rebutjat de totes maneres l'esmena. Com que ja descartaven que Vidal-Quadras i el seu grup parlamentari del PP pogués donar suport a una esmena que reclama que la llengua catalana tingui el mateix estatus que la castellana, tots els intents de CiU, ERC i ICV es centraven en aconseguir el suport del PSC, representat a la comissió a través de Raimon Obiols.

Els populars europeus tenen 27 dels 72 eurodiputats de la comissió, i els socialistes sumen 19 escons, mentre que els liberals i els verds, a favor de l'esmena, en tenen vuit i sis, respectivament. Tremosa, Junqueras i Romeva havien aconseguit el suport d'alguns eurodiputats d'altres grups, però finalment no es visualitzarà amb vots el suport europeu a l'oficialitat del català.