Un centenar d'estudiants tallen la Gran Via de Barcelona des de poc després de dos quarts de dotze del migdia d'aquest dijous. Ho fan com a protesta per les retallades del Govern en matèria d'educació, en el marc de la jornada de vaga que s'ha convocat a les universitats d'arreu de Catalunya.

El tall, a Gran Via amb Passeig de Gràcia, és l'inici d'una manifestació que suposarà la darrera gran acció del moviment estudiantil abans de la manifestació d'aquesta tarda. Durant el recorregut, els estudiants han protagonitzat un llançament d'ous plens de pintura taronja a la seu del Banc Santander i de la Borsa de Barcelona, al mateix Passeig de Gràcia.

Els estudiants havien anunciat dues accions sorpresa que s'han traduït, primer, amb l'entrada -després d'una baralla amb els responsables de seguretat privada- al Banc de Santander, on han exhibit una pancarta i han llençat les seves proclames. Tot seguit, s'han endut una figura de mida real del pilot Fernando Alonso i s'han dirigit a la Borsa.

Un cop a la Borsa de Barcelona, però s'han trobat amb què havien tancat les portes i no podien entrat, tot i intentar-ho. Tot seguit, han encerclat els accessos i també han llençat ous amb pintura taronja a la façana.

Els estudiants han enfilat posteriorment pel carrer Diputació i s'han dirigit fins a la seu del Departament d'Economia i Coneixement, on també han provat d'accedir-hi. Allà, però s'han trobat amb dues furgonetes dels agents antidisturbis dels Mossos d'Esquadra que els impedien el pas. Després d'intentar negociar la seva entrada al Parlament amb els agents, els estudiants s'han limitat a exhibir les pancartes i cridar consignes a favor de la protesta.

Una cinquantena d'estudiants de la facultat de Geografia i Història de la UB s'ha trobat amb una altra cinquantena de persones que s'esperaven davant la porta de l'edifici històric de la universitat barcelonina. Els dos grups s'han sumat i han començat a tallar la Gran Via a l'encreuament amb el Passeig de Gràcia.

Al matí, un centenar d'estudiants han tallat també des de poc després de les 7.30 h la carretera AP-7 en ambdós sentits de la marxa a l'altura del campus de Bellaterra, a Cerdanyola del Vallès. L'acció ha provocat una cua considerable amb diversos camions implicats. Més o menys des de la mateixa hora, un altre grup d'estudiants talla l'Avinguda Diagonal, a Barcelona, a l'altura de les universitats.

A Bellaterra, i segons els Mossos d'Esquadra, els estudiants han actuat també a l'altra banda del campus, a l'estació de Ferrocarrils. Segons la policia, allà els manifestants han col·locat tanques i altres objectes per dificultar l'accés al campus.

Per la seva part, també s'ha tallat durant 20 minuts aquest dijous la circulació de trens de la S2 i la S55 de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) en protesta per les retallades en l'educació, dins de la vaga convocada per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (Pudup).

Els universitaris han ocupat les vies a l'estació de la Universitat Autònoma i han obligat a la interrupció de les circulació de trens entre Sant Joan i Sant Quirze entre les 8.30 i les 8.50 hores.

Tots aquests talls s'emmarquen en la jornada de vaga convocada per a aquest dijous a les universitats públiques catalanes com a protesta per les retallades que aplica el Govern.