Arriba un any mes la Festa per al joc i la joguina en català que organitza cada any la Plataforma per la Llengua per reivindicar les joguines en llengua catalana per Nadal. La diada, que enguany arriba a la vuitena edició, tindrà lloc el dissabte 26 de novembre a Barcelona i l'oganització espera l'assistència de milers de pares amb els seus fills. A la festa d'aquest any hi haurà noves activitats, com l'Espai Verbàlia, una competició de paraules i enigmes que conduirà Màrius Serra, i la rifa de jocs i joguines en català. Segons la Plataforma per la Llengua, al mercat hi ha només unes 750 joguines que incorporen la llengua catalana, una xifra "encara minsa" que representa el 6% del total de l'oferta.

La Festa per al joc i la joguina en català, de caràcter infantil, inclou activitats adreçades especialment als nens, com jocs, cercavila, tallers diversos, grups d'animació i un castell inflable. A més, aquest any inclou l'Espai Verbàlia, que conduirà l'enigmista Màrius Serra i que reunirà prop d'un centenar de participants.

Paral·lelament, la campanya es complementa amb l'edició de 30.000 cartes als Reis. Les cartes ja s'han començat a distribuir amb l'objectiu de conscienciar els pares perquè comprin joguines etiquetades i amb les instruccions i menús en català, i els botiguers, productors i distribuïdors de joguines perquè augmentin l'oferta de joguines en català.

750 joguines en català al mercat

Segons dades recollides per la Plataforma per la Llengua, hi ha 750 joguines al mercat que inclouen el català com a mínim pel que fa a les instruccions, en la capsa o l'embolcall o en les característiques de la joguina, és a dir, en els taulells, llengua amb què parlen, etc. Aquesta xifra s'estima que representa el 6% de l'oferta que hi ha al mercat. En els últims anys hi ha hagut una evolució lenta però progressiva en la incorporació del català en el sector: l'any 2007, les joguines detectades representaven el 4,8% del total; el 2008, el 5,4%, i el 2009, el 6%, com enguany.

Altres dades que mostren l'evolució positiva del sector són que ja hi ha 80 empreses que fabriquen jocs i joguines en català, incloent-hi els jocs multimèdia i els autors de jocs d'Internet.

Web de la joguina en català

Segons ha avançat la plataforma, a partir de l'any que ve habilitarà un lloc web de la joguina en català, on la mainada, els pares, els educadors i els botiguers hi podran trobar totes les joguines que incorporen al català i es troben al mercat. L'ONG del català farà realitat el projecte gràcies a les aportacions de particulars, reunides a través de la pàgina web Verkami.