El secretari d'Universitats i Investigació de la Generalitat, Antoni Castellà, ha remarcat aquest dijous que "la restricció important en universitats s'ha fet el 2011", respecte als motius de la vaga d'estudiants convocada aquest dijous.

Sobre els pressupostos que s'estan elaborant per al 2012, Castellà no ha negat que hi pugui tornar a haver una retallada però ha assegurat que "la restricció important s'ha fet el 2011". "La situació complexa ja ha passat", ha afegit.

El secretari es troba actualment en negociacions amb els rectors de les universitats i els diferents agents per elaborar els comptes del 2012 però ha volgut enviar un missatge de calma als estudiants assegurant que "no han de patir" perquè el 2011, tot i la retallada del 16% del pressupost, "el curs ha començat amb plena normalitat i tots els estudiants tenien els crèdits dels que s'havien matriculat i el professorat".

Un dels principals objectius de cara al proper curs, ha assegurat Castellà, és avançar amb la negociació amb el govern espanyol per aconseguir el traspàs de les competències sobre beques i fixar el preu de les taxes universitàries.

El secretari d'Universitats, a més, ha considerat "sorprenent" que la vaga d'universitaris i personal convocada per aquest dijous es faci a tres dies del 20-N quan moltes de les seves reclamacions parteixen de decisions que es van prendre a finals del curs passat, com per exemple la pujada de taxes.

En declaracions a l'ACN, el secretari ha reiterat que és "absolutament fals" que el Govern es plantegi eliminar 4.000 llocs de treball de personal docent investigador (PDI), una de les afirmacions que sosté la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública (PDUP) per convocar la jornada d'aturada. D'altra banda, Castellà ha fet una crida a que no es coartin els drets de la resta de ciutadans.

El secretari d'Universitats ha assegurat que no comparteix els motius que sostenen els universitaris i membres del personal d'administració i serveis (PAS) de les universitats per convocar una jornada de vaga per aquest dijous. "Ni un sol investigador sortirà del sistema i per tant nosaltres no podem compartir el motiu de la vaga perquè no és així", ha declarat.

Per contra ha assegurat que properament el Govern anunciarà un nou sistema de contractació d'investigadors que inclourà la contractació anual d'un centenar de membres del PDI.

Castellà ha mostrat també la seva sorpresa perquè la vaga inclogui reclamacions sobre coses que es van decidir fa mesos i es convoqui ara. "No deixa de ser sorprenent que les taxes les varem apujar al juny i la mobilització es faci a un dia de l'acabament de la campanya electoral", ha declarat.

En aquest sentit, el secretari ha defensat que la pujada de set punts d'aquestes taxes ha servit per tal de crear un sistema de beques propi que permetrà que 1.500 estudiants puguin obtenir aquest curs una ajuda.

Crida a no coartar els drets dels ciutadans

D'altra banda, Castellà ha apel·lat als organitzadors a que respectin "el drets dels estudiants que volen fer classe i el dels professors a exercir-les". "En democràcia és possible i necessàriament ha de ser possible el fet de reivindicar legítimament, amb el dret d'anar a classe", ha declarat.

En aquesta línia, el secretari ha criticat les primeres accions que han dut a terme els estudiants aquest matí com tallar els accessos a Barcelona i algunes vies de Ferrocarrils de la Generalitat i ha fet una crida a "no coartar els drets" dels ciutadans.

"És compatible fer una manifestació reivindicativa però no és tan lògic, sobretot en democràcia, tallar unes vies d'accés amb un impacte per a la gent que ha de poder anar a la seva feina", ha reivindicat.