Els eurodiputats catalans Ramon Tremosa, Raül Romeva i Oriol Junqueras han lamentat que "pressions d'última hora, molt possiblement dels dos grans partits espanyols", el PP i el PSOE, hagin aconseguit que no es voti a la comissió d'Exteriors del parlament una esmena que reclama incorporar el català com a llengua oficial aprofitant l'entrada de Croàcia a la UE. En un comunicat conjunt, els tres eurodiputats senyalen que el veto ha arribat "justament" quan havien aconseguit reunir les signatures "per aconseguir que el vot fos nominal, fet que obliga a registrar públicament el sentit del vot de tots i cadascun dels diputats" de la comissió, on hi ha Raimon Obiols (PSC) i Alejo Vidal-Quadras (PP).

Tremosa, Romeva i Junqueras han destacat que l'esmena "ja comptava amb el suport unànim del grup liberal i de bona part del grup verd, a més d'un dels vice-presidents de la Comissió d'Exteriors".

L'esmena no es votarà perquè els serveis jurídics del parlament consideren que la oficialitat d'una nova llengua que no és oficial en el seu Estat no "rau en les competències de la Comissió d'exteriors". Però els tres eurodiputats no hi estan d'acord i atribueixen el veto "a pressions d'última hora, molt possiblement dels dos grans partits espanyols, per evitar que l'oficialitat del català fos votada al Parlament Europeu".

A més, Tremosa, Junqueras i Romeva discrepen de la interpretació "excessivament jurídica" del Secretariat de la Comissió d'Exteriors, i lamenten que el veto al català sigui "una mostra més del dèficit democràtic i de l'allunyament de les institucions europees dels ciutadans".

En el comunicat els tres eurodiputats també critiquen "la manca de sensibilitat, una vegada més, dels dos grans partits espanyols" i avisen que "les reiterades negatives a qualsevol ús del català a la UE donen incentius racionals a un nombre creixent de catalans per demanar l'Estat propi".