L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) negocia amb diverses entitats financeres un crèdit sindicat de 400 milions d'euros amb els quals refinançar part del deute d'aquest organisme -de 1.367 milions d'euros- i cobrir també el dèficit previst per a l'exercici actual i el que arrossega des de 2010.

Segons que van confirmar fonts de l'ACA, la intenció d'aquest ens públic dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, és poder tancar aquest préstec d'entre 350 i 400 milions abans de final d'any o en els primers mesos de l'any vinent i poder fer front així a la complicada situació de les arques de l'agència.

El panorama financer de l'agència per a 2012 no és favorable: ha de fer front al venciment de deute per valor de prop de 300 milions d'euros -més 45 milions d'interessos-, a la vegada que arrossega un dèficit de 106 milions d'euros de 2010 -que deu a concessionàries i consells comarcals- als quals hi haurà de sumar cent milions més de l'any en curs.

El diari Expansión recollia en la seva edició d'ahir que els principals prestamistes als quals s'havia dirigit l'ACA per obtenir el crèdit, i amb els quals negocia des de fa mesos, són La Caixa, BBVA i Dexia Sabadell, encara que la desconfiança de les entitats per prestar diners als ens públics endeutats havia alentit l'operació.

Increment cànon

Amb el nou increment del cànon de l'aigua previst a partir de 2012 -que rondarà entre el 3 i el 10 %, segons el nivell de consum- l'ACA confia a poder augmentar els seus ingressos fins als 450 milions d'euros -front als 360 milions de 2011- als quals cal sumar els 70 milions que, segons els actuals gestors de l'agència, s'han aconseguit retallar en despeses durant 2011.

La Federació de Municipis de Catalunya anunciava fa uns dies que confiava que el Govern donés "un senyal" sobre el deute que l'ACA té amb els ajuntaments -que aquesta entitat municipalista xifra en 240 milions d'euros- pel manteniment de les depuradores, ja que d'altra manera, van advertir que estudiarien les possibilitats de portar la Generalitat davant els tribunals. La FMC sol·licita un reconeixement del deute contret amb els consistoris.