Grans diferències entre les xifres de seguiment de la primera jornada de vaga de metges facilitades pel Departament de Salut i el sindicat convocant, Metges de Catalunya (MC). Mentre la conselleria assegura que el seguiment ha estat del 20%, el sindicat assegura que ha arribat fins el 71%. En tots dos casos coincideixen però que la incidència ha estat major als hospitals que a l'atenció primària (22,9% i 16% segons Salut, i 76% i 65% segons MC). Mentre el Govern considera que la vaga ha estat un "fracàs" i un "error", segons ha dit el seu portaveu, Francesc Homs, el sindicat ha assegurat que "l'alt seguiment" és una "resposta contundent" a la política de "retallades" de l'executiu català.

La vaga ha estat convocada per Metges de Catalunya i durarà aquests dimarts i dimecres. En la primera jornada la tranquil•litat ha estat la tònica principal a les portes dels principals hospitals de Catalunya, així com als Centres d'Atenció Primària (CAP), més enllà de centenars de metges que han tallat la Ronda de Dalt a Barcelona just davant de l'Hospital Vall d'Hebron.

L'aturada ha obligat a ajornar 20.000 visites programades tant en hospitals com en CAP. El secretari d'Estratègia i Coordinació del Departament de Salut, Francesc Sancho, ha confiat en declaracions a l'ACN que aquestes visites seran reprogramades "molt immediatament".

Això ha provocat que moltes sales d'espera presentessin un aspecte molt més tranquil que altres dies. Alguns pacients havien estat alertats del canvi, d'altres s'han acostat fins el seu centre i allà han sabut que el metge no els atendria perquè estava fent vaga.

El seguiment de la vaga ha estat desigual segons el tipus de centre. Així, s'ha notat més en els hospitals públics, de la xarxa de l'Institut Català de la Salut (ICS), que en els concertats, on el seguiment ha estat molt més baix.

Per territoris, i segons dades del sindicat, la major incidència en l'àmbit hospitalari s'ha registrat a Tarragona (85%), seguida de Barcelona (80%), Girona (72%) i Lleida (65%). En l'atenció primària, Barcelona ha tingut el major seguiment (78%), seguida de Girona (77%), Lleida (53%) i Tarragona (51%).

El Govern ho veu un "fracàs"

En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, el portaveu del Govern, Francesc Homs, ha qualificat "d'error" i "fracàs" la vaga i ha assegurat que "no servirà per a res". Ha afegit que, de fet, l'única conseqüència directa serà "l'afectació de milers de ciutadans que tenien la perspectiva avui de ser atesos a nivell del sistema públic sanitari".

Homs ha considerat que la vaga ha tingut un "baix seguiment" i ha retret al sindicat convocant que "la salut pública d'aquest país no es discuteix d'aquesta manera" i els ha dit que la via és la taula negociadora amb la resta de sindicats i patronals i fer-ho "tocant de peus a terra".

El portaveu ha destacat també "el contrast" entre aquesta postura de Metges de Catalunya i la resta de sindicats presents a la mesa negociadora, que no han recolzat la vaga. "Que sindicats com UGT o CCOO considerin que la vaga és un error hauria d'obrir els ulls a molta gent del que està passant, ni que sigui per contrast", ha declarat.

La resta de sindicats ja es van desmarcar dies abans d'aquesta vaga ja que consideren que només representa un dels col•lectius d'entre tots els que conformen els professionals sanitaris. La convocatòria d'aquesta vaga ha evidenciat el distanciament entre CCOO, UGT, CATAC i Satse amb Metges de Catalunya, ja que els quatre primers mantenen una posició unitària en la negociació amb l'ICS en la que no ha participat MC.

Diversitat d'opinions entre els pacients

Entre els pacients, afectats o no per la vaga, les opinions eren diverses. Mentre uns han donat suport a la iniciativa dels metges, altres consideraven que la situació en la que es troba el país es prou greu com per convocar una vaga que afecta directament els ciutadans.

Aquest és el cas de Juan Garcés, que a les portes de l'Hospital Vall d'Hebron ha explicat a l'ACN que la seva dona havia estat atesa sense problemes al centre i ha demanat als facultatius "comprensió" amb la situació actual i que esperin a que passi "la tempesta" per seure amb totes les parts afectades i negociar "democràticament".

Tot el contrari del que pensa José Luis Gonzalo que no nomes veu amb bons ulls la convocatòria de vaga sinó que ha considerat que "s'hauria d'haver fet fins i tot abans". Per a Gonzalo és "molt normal que cadascú reivindiqui lo seu".

Aquest dimecres els metges faran la segona i última de les jornades de vaga convocades per Metges de Catalunya amb les reclamacions sobre la taula de recuperar el nivell salarial i pressupostari del 2010, per aconseguir així anar recuperant l'activitat assistencial.