Els farmacèutics catalans han convocat la primera manifestació contra el retard en els pagaments i les "reiterades" baixades de preus que han portat el sector "a una situació insostenible" ja que, estimen, en els darrers 13 anys els han reduït els marges en un 73,6% a partir de l'1 de novembre. Mentrestant, denuncien, el Govern ha ajornat un mes més el pagament, una situació que ha comportat impagaments a proveïdors i una reducció d'estoc. En casos extrems, algunes farmàcies han hagut de tancar, mentre que una quarantena es troben en concurs de creditors. La concentració, convocada pels farmacèutics adherits a la Plataforma Farma, començarà dijous a les 14h a la Plaça de Sant Jaume.

Segons els organitzadors de la convocatòria, els farmacèutics de Vila-real es desplaçaran fins a la Plaça Sant Jaume i ja han rebut el suport dels seus homònims a Toledo, que també es manifestaran.

"Un nou retard en els pagaments pot empènyer al tancament del 20% de les farmàcies de Catalunya (unes 600)", alerta la plataforma Farma en un comunicat. Segons adverteixen els farmacèutics, mentre no cobren es veuen obligats a demanar pòlisses i préstecs avalats amb el seu patrimoni i pronostiquen que un nou retard provocaria el tancament de més establiments.

Pataforma Farma recorda que a més de perillar la supervivència de les farmàcies, aquestes han patit una reducció dels marges propers al 75% en els últims 13 anys, en què s'han produït 21 baixades de preus.

Els impagaments, "una bomba de rellotgeria"

Pels farmacèutics, la situació actual "amaga una bomba de rellotgera" ja que consideren que posa en "perill real" el proveïment de medicaments en algunes zones. "S'està reduint dràsticament l'estoc de la farmàcia per poder afrontar pagaments diaris davant les contínues retallades, minvant els beneficis i augmentant costos. El consumidor final no té la culpa però sofrirà aquests efectes", asseguren.