El conseller d'Interior, Felip Puig, ha afirmat que ha donat instruccions per obrir un expedient informatiu i, en cas que calgui, un altre sancionador a la direcció de l'aeroport del Prat i a AENA, per no haver activat el Pla Especial per a Emergències Aeronàutiques de Catalunya (Aerocat) per afrontar el tall de llum d'una de les pistes de l'aeroport que aquesta nit ha provocat el desviament d'11 vols.

"He donat instruccions al director general de Protecció Civil perquè estudiï si cal incoar expedient, en primer lloc informatiu, i en segon lloc, si fa falta, sancionador".

Tot i que Puig ha reconegut que no es tracta d'un incident greu, ho ha qualificat de "preocupant" perquè, a més de no haver activat els protocols previstos en aquestes situacions, ni la direcció del Prat ni AENA s'han posat en contacte amb la Generalitat per informar sobre la incidència, pel que ha conegut la notícia en la ràdio.

Per aquesta raó, Puig ha demanat a la direcció que eviti situacions similars en el futur i ha recordat que fets com aquest demostren la necessitat que Catalunya tingui la gestió aeroportuària: "quan es demana més autogovern no es parla de més diners, sinó de més capacitat i de més control de la gestió de la responsabilitat".

Alhora, ha demanat que en el futur no es produeixin episodis similars, i ha destacat que "si l'aeroport fora de titularitat catalana, això no hagués passat".

Per la seva part, AENA ha volgut sortir al pas de les crítiques i ha dit que l'aeroport del Prat va aplicar el procediment establert. Segons ha informat aquest dimecres a la tarda Aena, cap aeronau va declarar emergència ni es va activar cap protocol d'emergència de les instal·lacions, de manera que no va fer falta, diu, activar els mitjans externs.

Aena va decidir no declarar l'emergència per part de cap de les aeronaus ni decretar cap alerta local de les instal·lacions aeroportuàries ja que "es van aplicar el procediments establerts en casos en els que hi ha exclusivament afectacions de caràcter tècnic a les instal·lacions". En aquests casos, remarca, "no està contemplada ni establerta l'activació de cap mitjà extern als propis de l'aeroport i, per tant, no és necessari activar cap dels protocols d'emergència establerts al Pla d'Emergències Aeronàutiques".

Aena ha demanat disculpes als passatgers i familiars afectats pels desviaments i endarreriments dels seus vols i ha assegurat que la seguretat va estar garantida "en tot moment".