08 de novembre de 2011
08.11.2011
Acció pacífica

Assalten el despatx del president de CatalunyaCaixa

Una vintena d'activistes de la candidatura Anticapitalistes li han reclamat que "torni al poble" els diners del rescat

09.11.2011 | 09:43
Assalten el despatx del president de CatalunyaCaixa

Una vintena d'activistes de la candidatura Anticapitalistes ha irromput aquest dimarts en el despatx del president de CatalunyaCaixa, Manel Rosell, a la seu central de l'entitat a la Via Laietana de Barcelona, per exigir la tornada del rescat que s'ha pagat per bancs i caixes.

Els activistes han esgrimit un xec gegant amb la quantitat de 17.000 milions d'euros, exigint-li al president que ho signés per "retornar els diners al poble de Catalunya", i li han preguntat on han anat a parar aquests diners, exigint-li una resposta, al que ha respost que no es pot entrar al seu despatx violentament.

El crit d''On estan els diners? Els tenen els banquers' i 'Aquesta crisi no la pagarem', els activistes s'han quedat al despatx entre les 13.30 hores i les 14 i han desplegat una pancarta que resava el mateix missatge: 'Sí que hi ha diners, els tenen els banquers. Anticapitalistes'.

Durant aquesta mitja hora, Manel Rosell ha restat la major part del temps al seu despatx i ha escoltat les seves reivindicacions sense contestar-los.

Des del servei jurídic, Ignasi Fernández ha assegurat als presents que les seves peticions havien estat escoltades i que era impossible que accedissin a la seva petició de signar el xec, tot i que des del grup li han recriminat que no era suficient, però s'han negat a discutir amb ells en un despatx a part.

A més, Fernández els ha recordat que estaven incorrent en un delicte si es quedaven en un lloc en contra de la voluntat dels propietaris i poc després han arribat efectius dels Mossos d'Esquadra, que han identificat els activistes un a un.

Tres furgons de la Brigada Mòbil i un cordó policial han custodiat la porta mentre que els activistes eren identificats i anaven sortint de l'entitat.

Segons han explicat després la número u de la candidatura per Barcelona, Esther Vivas, i el número dos, Óscar Simón, que eren els qui demanaven a Manel Rosell que signés el xec, la policia catalana els ha dit que els denunciaran per la via penal per ocupació.

En declaracions als periodistes a la sortida de l'entitat, Vivas ha asseverat que l'acció s'ha produit per denunciar l'ajuda que han rebut els bancs i caixes de 17.000 milions d'euros mentre que el poble pateix els efectes de la crisi.

Segons ella, han anat a demanar-li explicacions al president de CatalunyaCaixa perquè la seva entitat "especula amb aliments i amb l'habitatge" i a instar-lo que torni els diners. "La usura de la banca s'anteposa a les necessitats de les persones", ha criticat Vivas.

Per la seva banda, Simón ha justificat la seva acció: "Estan fent capitalisme amb els pobres i socialisme amb els rics".

A més, creuen que si els bancs reben diners públics haurien de ser nacionalitzats perquè s'ajudi a la gent i reclamen un parc d'habitatge social amb els pisos buits de les entitats bancàries.

Manel Rosell va accedir a la presidència de CatalunyaCaixa el febrer, després de la renúncia de Fernando Casado, i fins aleshores era vicepresident primer de l'entitat producte de la fusió de Caixa Catalunya, Tarragona i Manresa (precisament ell era el president d'aquesta última i expresident de la Cambra de Comerç de Manresa).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema