Una vintena d'activistes de la candidatura Anticapitalistes ha irromput aquest dimarts en el despatx del president de CatalunyaCaixa, Manel Rosell, a la seu central de l'entitat a la Via Laietana de Barcelona, per exigir la tornada del rescat que s'ha pagat per bancs i caixes.

Els activistes han esgrimit un xec gegant amb la quantitat de 17.000 milions d'euros, exigint-li al president que ho signés per "retornar els diners al poble de Catalunya", i li han preguntat on han anat a parar aquests diners, exigint-li una resposta, al que ha respost que no es pot entrar al seu despatx violentament.

El crit d''On estan els diners? Els tenen els banquers' i 'Aquesta crisi no la pagarem', els activistes s'han quedat al despatx entre les 13.30 hores i les 14 i han desplegat una pancarta que resava el mateix missatge: 'Sí que hi ha diners, els tenen els banquers. Anticapitalistes'.

Durant aquesta mitja hora, Manel Rosell ha restat la major part del temps al seu despatx i ha escoltat les seves reivindicacions sense contestar-los.

Des del servei jurídic, Ignasi Fernández ha assegurat als presents que les seves peticions havien estat escoltades i que era impossible que accedissin a la seva petició de signar el xec, tot i que des del grup li han recriminat que no era suficient, però s'han negat a discutir amb ells en un despatx a part.

A més, Fernández els ha recordat que estaven incorrent en un delicte si es quedaven en un lloc en contra de la voluntat dels propietaris i poc després han arribat efectius dels Mossos d'Esquadra, que han identificat els activistes un a un.

Tres furgons de la Brigada Mòbil i un cordó policial han custodiat la porta mentre que els activistes eren identificats i anaven sortint de l'entitat.

Segons han explicat després la número u de la candidatura per Barcelona, Esther Vivas, i el número dos, Óscar Simón, que eren els qui demanaven a Manel Rosell que signés el xec, la policia catalana els ha dit que els denunciaran per la via penal per ocupació.

En declaracions als periodistes a la sortida de l'entitat, Vivas ha asseverat que l'acció s'ha produit per denunciar l'ajuda que han rebut els bancs i caixes de 17.000 milions d'euros mentre que el poble pateix els efectes de la crisi.

Segons ella, han anat a demanar-li explicacions al president de CatalunyaCaixa perquè la seva entitat "especula amb aliments i amb l'habitatge" i a instar-lo que torni els diners. "La usura de la banca s'anteposa a les necessitats de les persones", ha criticat Vivas.

Per la seva banda, Simón ha justificat la seva acció: "Estan fent capitalisme amb els pobres i socialisme amb els rics".

A més, creuen que si els bancs reben diners públics haurien de ser nacionalitzats perquè s'ajudi a la gent i reclamen un parc d'habitatge social amb els pisos buits de les entitats bancàries.

Manel Rosell va accedir a la presidència de CatalunyaCaixa el febrer, després de la renúncia de Fernando Casado, i fins aleshores era vicepresident primer de l'entitat producte de la fusió de Caixa Catalunya, Tarragona i Manresa (precisament ell era el president d'aquesta última i expresident de la Cambra de Comerç de Manresa).